horoskoopkuum videomüstilised loodmuusikanipid ja toitsaatusedsiseturundustestidusutlusedveebi eksklusiiv

Aprill 17 vol 2

Toit

Tatrateftelid ­šampinjonidega
Valmistamiseks vajad: 3/4 kl tatrtangu, 600-700 g värskeid šampinjone, 2 sibulat, 1 tl kartulitärklist, 1 spl tomatipastat, 1 kl lihapuljongit, 1 muna, toiduõli, soola, rohelist tilli.
Keeda tatar veega pudruks. Haki kooritud sibulad ja šampinjonid parajalt peeneks ja prae väheses õlis, läbi segades. Ühenda saadu tartapudruga, lisa kartulitärklis, muna, peeneks hakitud till ja sool ning sega ühtlaseks massiks. Sellest vormi võrdse suurusega teftelid ja aseta need küpsetusvormi. Vala üle leige puljongi ning tomatipasta seguga. Küpseta 180kraadises ahjus 30-35 minutit (esialgu fooliumiga kaetult, et vedelik ei auruks, viimased 7-10 minutit katteta). Serveeri soovi korral kaunistatult oma lemmik-maitserohelisega.

Porgandipirukas ­kohupiimaga
Valmistamiseks vajad: 2 kl jahu, 200 g võid, 3 spl suhkrut, soola, 4 spl külma vett, 4 keskmist porgandit, 300 g kohupiima, 50 g riivjuustu, piparmünti.
Haki läbi külm või ja jahu, lisa suhkur, sool ja vesi ning sega taignaks, mis paiguta 1/2 tunniks külmkappi. Puhasta ja keeda porgandid, lõigu kuubikuteks, sega kohupiimaga ja maitsesta soolaga. Rulli taigen paari cm paksuseks, arvestusega, et jätkuks ka äärekõrgendusteks. Paiguta see võiga määritud vormi ja küpseta ca 180kraadises ahjus poolküpseks (st kergelt kuldseks). Aseta peale porganditäidis ja raputa üle riivjuustuga. Küpseta samas kuumuses ca 30 minutit. Tõsta serveerimisvaagnale, kaunista piparmündilehtedega ja lase enne serveerimist veidi jahtuda/aromatiseeruda.

Nipid

Leivaviilude ­säilitamisest
Peolaual kasutamata jäänud leivaviilud säilivad mõnda aega värskeina küll plastkotis, aga et vältida kooriku kuivamist, mähi need parem kergelt niisutatud küpsetuspaberisse.

Leiva-saiatoodete värskusest
Kõige sobivam leiva hoidmiseks toatemperatuuris on puust leivakast. On see  metallist, aseta selle põhja värvimata, millegagi immutamata, naturaalne, vajalikult lihvitud puulaud.

Leiva hallitamise ­vältimisest
Keskküttega korteris kütteperioodi lõppedes väldid leiva-saiatoodete hallitamist, kui paned leivakasti (-kotti) paar küüslauguküünt. Tervet, koorimata, laikude ja kriimustusteta...

Küpsetiste ­värskendamisest
Eelmisel päeval peolauale jäänud pirukad jm küpsetised saad taas värskemateks, kui hoiad neid ca veerand tundi puhtas, niiskes köögirätikus ja asetad siis mõneks minutiks 180 kraadini kuumutatud praeahju. Enne seda pintselda kergelt üle sulavõi või lahtiklopitud munarebuga.

Kuivanud leiva ­käitlemisest
Niisuta see jahutatud keeva veega, lõigu viiludeks või kuubikuteks ja kuivata 160kraadises praeahjus, aegajalt küljelt küljele pöörates, kuni krõbenevad. Saad kasutada püreesuppide lisandina, kergelt soolatuna suupistena õllesõpradele, aktsendina salatitele, või niisama krõbistamiseks.

0 kommentaari Lisa kommentaar