Toit
Juurviljavorm
Valmistamiseks vajad: 400 g kõrvitsaliha, 2 eri värvi paprikat, 200 g brüsseli kapsast, 1 sibul, 8 kirsstomatit, 6 spl toiduõli. 1 spl valget kuiva veini, 1 spl mett, soola, musta pipart, maitserohelist.
Lõigu kõrvitsaliha võrdseteks kangideks, pestud ja kuivatatud brüsseli kapsad pooleks, kooritud sibul poolrõngasteks. Tomatid loputa ja kuivata. Paprikad puhasta seemnetest ja säsist, lõigu ribadeks.
Määri ahjuvorm sisse 1 spl toiduõliga ja paiguta sellesse juurviljad, värvidega kunstipäraselt mängides. Kata fooliumiga ja küpseta 20 minutit. Ülejäänud õli sega veiniga, lisa mesi, sool ja pipar. Eemalda vormilt foolium, vala kaste peale ja küpseta veel 10 minutit. Serveerides kaunista hakitud maitserohelisega.
Kaeraküpsised jõhvikatega
Valmistamiseks vajad: 160 g võid, 100 g suhkrut, 2 suurt muna, 370 g kaerahelbeid, 370 g jahu, 1 tl söögisoodat, näputäis soola, 140 g kuivatatud jõhvikaid, 160 g valget šokolaadi.
Lõigu või kuubikuteks ja lase pool tundi toatemperatuuris seista, siis vahusta koos suhkruga. Lisa sellele massile ühekaupa munad, vahepeal segades. Kaerahelbed, jahu, söögisooda ja sool sega eraldi kausis, siis ühenda järkjärgult muna-või massiga, hoolikalt segades. Lõpuks lisa jõhvikad ja sega taas. Riivi šokolaad keskmise jämedusega riivil ja lisa taignale viimasena. Küpsetuspaberiga kaetud plaadile aseta taigen võrdsete portsjonidena ja küpseta 20-30minutit 190kraadises ahjus. Anna lauale veidi jahtunult.
Nipid
Kätenaha kaitsmisest
Rääkimata kevadilmadel paljakäsi käimisest, saab perenaise kätenahk veelgi enam kurnatud lähenevate suurpuhastuste aegu majapidamises. Kuna aina sagedamini tuleb ette vaheldumisi nii külmas kui kuumas vees solistamist, tõmba kõigepealt isolatsiooniks kätte õhukesed puuvillased või villased kindad, alles nende peale kummi- või plastkindad. See hoiab kätenaha tervist temperatuuride pideva järsu vaheldumise korral.
Katlakivi ennetamisest
Enne kui uue kastruliga toitu keetma hakkad, täida see külma veega, aja keema, lisa supilusikatäis nõudepesuvahendit ja lase irvakil kaanega 5 minutit keeda. Vala vesi ära, loputa põhjalikult esmalt sooja, siis külma veega, kuivata ja hõõru tugevasti sisse toiduõliga. See hoiab pikemaks ära katlakivi ladestumise.
Köögikäsna töötlemisest
Enne kui poest toodud uue köögikäsna tarvitusele võtad, vala see üle rohke kuuma veega ja lase toatemperatuurini maha jahtuda. See teeb käsna tunduvalt lagunemiskindlamaks ja kõikvõimalikele mikroobidele vähem vastuvõtlikuks.
Odavast noateritajast
Küsi tuttavalt ehitusmehelt kingituseks tükk värskelt, siledalt murtud naturaalset telliskivi! Hoia see köögis käepärast – hea terasnugade teritaja. Võtab vähem aega kui poest toodud teritajad, eemaldades üksiti ka rooste.