Toit
Tervislikud ja toitvad türgioapirukad
Valmistamiseks vajad: 5 kl jahu, 4 tl kuiva pärmi, 3 spl toiduõli, 1/2 tl soola, 1/2 tl suhkrut. Täidiseks: 1,5 kl kuivatatud türgiube, 2 sibulat, soola, toiduõli.
Lase ube 6 tundi liguneda toaleiges vees, seda aegajalt vahetades. Siis loputa, kurna, vala peale värske vesi ja keeda ca 1,5 tundi. Nõruta keeduvesi välja ja püreesta oad. Koori sibul, haki peeneks, prae toiduõlis mõni minut ja sega kokku oapüreega. Taignaks sega 2 kl 40kraadist vette esmalt pärm, siis sool, suhkur ja õli ja lase 15 minutit seista. Seejärel lisa jahu ja sega pehmeks taignaks. Lõika sellest välja 12 ratast, rulli 1 cm paksuseks. Aseta pooltele neist igale peale täidist, teisega kata, suru kergelt ja prae õlis keskmisel tulel kummastki küljest 3 minutit. Serveeri kuumadena.
Küpsetatud kanajalad kartuliga
Valmistamiseks vajad: 8 kanajalga, 6 keskmist kartulit, 6 väiksemat tomatit, köömneid, rohelist peterselli ja tilli, soola, musta pipart, tüümiani, toiduõli.
Loputa kanajalad ja kuivata pabersalvrätiga. Pese ja koori kartulid ning lõigu 1–1,5 cm paksusteks ratasteks. Loputa tomatid ja maitseroheline üle, viimasel lase nõrguda. Sega 5 spl toiduõli soola ja pipraga ning hõõru saaduga üle kanajalad, kartulid ja tomatid. Paiguta kanajalad ja juurviljad õliga kergelt määritud sügavasse panni, peale puruksrebitud petersell ja till, lõpuks raputa peale köömneid. Pane 200kraadisesse ahju ja küpseta umbes 30 minutit. Anna lauale võrdlemisi kuumalt, kaunistatult hakitud tüümianiga.
Nipid
„Säravate” kastrulite hooldamisest
Roostevabast terasest või nikeldatud pinnaga kastrulid, ahjuvormid jmt säilitavad kauem oma sära, kui nad juba siis, kui nende pinnale pole veel tekkinud ei plekke ega kõrbemisviirge, hõõrud nõude välispinna pärast pesemist ja kuivatamist üle värskelt lõigutud sidruniviiluga.
Klaaskorgiga pudelite käsitsemisest
Pikalt suletuna seisnud klaaskorgiga pudeleid on sageli raske avada. Et see kergemini läheks, määri korgile enne sulgemist tilk või paar (mitte rohkem!) naturaalset toiduõli. Kui pudeli sisuks on rasvane vedelik, pühi selle kaela sisekülg enne sisu järgmist väljakallamist igaks juhuks pabersalvrätiga üle!
Elektrikannu puhastamisest
Elektrikannu või kohvimasina sisepinna puhastamiseks katlakivist on riskantne kasutada milliseid iganes keemilisi vahendeid (isegi kui selle juhend seda lubab). Targem on selle tekkimist üldse vältida, milleks poeta kannu killuke ehtsat marmorit – katlakivi ladestub sellele (mis siis mõne aja pärast puhta vastu välja vaheta).
Kuivainete käitlemisest
Kui kallad jahu, riisi, suhkrut vmt paberpakendist ümber säilitusnõusse, ära ava kotisuud täielikult, vaid lõika paras õhuavaus selle ülemisse ja alumisse nurka. Kuivaine „jookseb” laiali pudenemata ka kitsa avaga nõusse, üksiti langeb ära paberkoti raputamine, sest puhtaks valguvad ka selle uurded.