Toit
Tai salat
Valmistamiseks vajad: 500 g kapsast, 2 porgandit, 1 tsukiini, 50 g rohelist sibulat, veidi basiilikut ja piparmünti, 100 g seedripähkleid, 2 spl sidrunimahla, à 1 spl õunaäädikat, sojasousti, karrit ja mett, 5 spl oliivõli, veidi ingverijuurt, 1 tl tšillipipart.
Lõigu kapsas peenteks ribadeks, riivi porgand jämedal riivil, tsukiini lõigu pulkadeks. Loputatud ja kuivatatud sibulapealsed haki. Kastmeks sega õunaäädikas sojasousti, mee ja oliivõliga. Ingverijuur riivi peenel riivil ja lisa kastmele koos pulbrist maitseainetega, siis töötle blenderis ühtlaseks massiks. Pruunista seedripähklid rasvata pannil, sega kokku kapsas, porgand, sibul ja hakituna muu maitseroheline. Vala üle blenderis saadud kastmega ja lase 15 minutit seista. Lauale andes puista üle seedripähklitega.
Ploomikompott veiniga
1,5-2 l valmistamiseks vajad: 3 kg ploome, 750 g suhkrut, 750 ml punast viinamarjaveini, 3 nelgitera, näputäis kaneeli.
Kõvad ploomid poolita ja eemalda tuumad, pehmemad jäta terveks, surudes tuumad välja. Täida steriliseeritud purgid ploomidega. 750 ml vette kastrulis lisa suhkur, maitseained ja vein, aja keema ja keeda 2 minutit. Saadud siirupiga vala ploomid üle, kata metallkaantega, aga ära kinni keera. Lase veekastrulis (mille põhja aseta puulaud) 5-10 minutit steriliseeruda, valvates, et vesi purkidesse ei satuks. Siis tõsta purgid välja, keera hermeetiliselt kinni ja lase toatemperatuuris täielikult maha jahtuda. Seejärel paiguta ümber keldrisse vm jahedasse hoiukohta.
Nipid
Sidruni käitlemisest
Kui toidu või koogi retsept nõuab vaid mõne tilga sidrunimahla, ei säili kord lahti lõigatud sidrun kuigi kaua värskena. Sestap torgi sidrunisse noa, heegelnõela, praetiku vms mõned augud, pigista sellest välja vajalik kogus mahla ja hoia sidrunit külmkapis.
Keedunõu puhastamisest
Kui oled kastrulis keetnud riisi, mannat, piima vmt, jääb nõu jahtudes sellega kokku ka siis, kui sa pole midagi põhja kõrvetanud. Aga seda pole mõtet hakata küürima sooja veega, mis jäägid seda kindlamalt nõu külge kitib. Lase nõusse paras kogus toaleiget vett ja jäta seisma – liigne langeb ise lahti.
Õlivärvi eemaldamisest
Kavatsesid puust aknaraame värskendada õlivärviga, aga seda valgub paratamatult omajagu ka klaasile. Värvi on sealt hõlbus lihtsalt maha pühkida, kui hõõrud klaasi enne raami värvimist selle lähistel üle tavalise söögiäädikaga. NB! – tee seda järkjärgult, nö „värvimist mööda”, mitte mitut klaasi ette töödeldes. Et äädikas vahepeal „ära ei hingaks”, enne kui vastava piirkonnani jõuad.
Juustu säilitamisest
Et juust võimalikult kauaks värskuse säilitaks, paiguta see külmkapis täiskülmast võimalikult kaugele. Enne kohalepanemist paki juust pärgamenti, toidukilesse või paksemasse fooliumi.