horoskoopkuum videomüstilised loodmuusikanipid ja toitsaatusedsisuturundussuhtedtestidusutlusedveebi eksklusiiv

Detsember 14 vol 2

Toit

Seapraad seente ja juurviljadega
(4-5 portsjoni) valmistamiseks vajad: 500 g sealiha, 6 kartulit, 300 g metsaseeni, 1 porgand, 1 sibul, 100 g lehttaigent, 1/2 kl punast kuiva veini, 1/4 kl piima, 50 g võid, 1 muna, toiduõli, 1/2 tl koriandrit, soola, musta pipart.
Keeda kartulid, lisa või, piim, sool ja tambi püreeks. Porgand ja sibul haki võimalikult peeneks (ära riivi!), prae õlis algul sibul, siis lisa porgand. Lõigu liha väikesteks kuubikuteks ja prae koos sibula ja porgandiga 10 minutit. Kalla peale vein, maitsesta soola ja pipraga. Siis lisa koriander ja hakitud seened, hauta, kuni vein aurustub. Jaota praad ahjupottidesse, peale kartulipüree, siis lehttaignast 1,5 cm läbimõõduga rattad. Kaanteks lehttaignarattad, üle pintseldatud lahtiklopitud munaga. Küpseta 180kraadises ahjus 10-15 minutit.

Vasikapraad ­kirsikastmes
(2-3 portsjoni) valmistamiseks vajad: 500 g vasikalihafileed, 2 spl sinepit, 3 spl majoneesi, soola, musta pipart. Kastmeks: 300 g külmutatud kirsse, 2 spl suhkrut, 1 spl äädikat, 50 g võid,1 spl tärklist, soola.
Sega sinep majoneesiga hästi läbi, hõõru sellega üle pestud ja kuivatatud vasikaliha ja lase 4 tundi külmkapis seista. Siis maitsesta soola ja pipraga, keera fooliumisse ning lase 1 tund ahjus küpseda. 20 minutit enne valmimist eemalda foolium. Kastmeks lase kirsid lahti sulada, pane pannile, lisa suhkur, äädikas, veidi soola ja või. Sega läbi ja kuumuta keemiseni. Lahusta tärklis 1/2 klaasis külmas vees ja sega kastmesse. Keeda tasasel tulel (kuni paksenemiseni). Aseta vasikaliha vaagnale ja vala kastmega üle.

Nipid

Ohutust jõululõhnast
Õige jõululõhn levib siis, kui naturaalne küünal kuusel põledes juhtub selle kohal olevat oksa veidi kõrvetama. Aga kuna tuleohutuse seisukohast on see variant lausa hullupöörane, toimi nii: lõigu väike kuuseoks parajateks juppideks, pane plast- või paberkotti, mille pealmine külg või ülemine ots torgi auklikuks. Varjatud kohas küttekeha läheduses tagab see pideva jõululõhna, kui oksi vahel niisutad või värskemate vastu välja vahetad.

Jõuluvaagnast
Kui sa kuuske ei too, paiguta suurele (tulekindlale) vaagnale jämedamad, keskmise kõrgusega punased või valged küünlad, nende vahele mõned väiksed kuuseoksakesed ja jõulukuulid. Väljapeetud, mitte kirevas koloriidis (näiteks kuldsed, valgete küünalde puhul punased vmt) ja veidi karda.

Kuusejala asendajast
Kuusk lõhnab kauem ja ei hakka okkaid puistama, kui ta jalg parajalt „juua“ saab. Pole sul spetsiaalset veeanumaga kuusejalga, mähi paraja suurusega plekk- või plastämber/anum kuldsesse või hõbedasse fooliumi, pane sellesse parasjagu liiva (raskuseks, et kuusk kindlamalt püsti seisaks), siis torka  kooritud kuusetüvi ja vala vesi peale (iga päev „ärajoodu“ arvel lisades).

Päkapikukellukestest
Riputa riiuli, lühtri, vaheukse ülemise piida külge, punarohelise lindi otsa paar-kolm väikest kuldset kellukest. Iga kord, kui mööda lähed, nipsa sõrmega – helin ülendab hinge ja meelitab päkapikke ligi!

0 kommentaari Lisa kommentaar