horoskoopkuum videomüstilised loodmuusikanipid ja toitsaatusedsiseturundustestidusutlusedveebi eksklusiiv

Detsember 16 vol 1

Toit

Roheline supp
Valmistamiseks vajad: 1 suur sibul, 50 g rohelist peterselli, 500 g spinatit, 2 l juurviljapuljongit, 5 muna, 500 g kartuleid, 50ml oliivõli, 100 ml hapukoort, 10 musta oliivi, soola, musta pipart.
Koori kartulid ja lõigu kangideks, keeda neid puljongis 10 minutit. Kooritud ja peeneks hakitud sibulat prae oliivõlis, spinatid lõigu ribadeks. Lisa sibul ja spinat puljongile, maitsesta soola ja pipraga ning keeda 5 minutit. Keeda munad kõvaks, jahuta, koori ja lõika pikuti pooleks, loputatud ja kuivatatud petersell haki peeneks. Tõsta puljong taldrikutesse, lisa munapoolikud, oliive, ja puista üle peterselliga. Serveeri võimalikult kuumalt, külma hapukoorega. (NB! – soovi korral võid juurde pakkuda keedetud loomalihakuubikuid.)

Juurviljavorm
Valmistamiseks vajad: 1 tsukkiini, 350 g makarone, 2 küüslauguküünt, 2 tomatit, 200 g šampinjone, 300 ml kohvikoort, 4 muna, 300 g fetajuustu, 130 g teravat riivjuustu, veidi majoraani, basiilikulehti, soola, musta pipart.
Keeda makaronid soolaga maitsestatud vees poolvalmis, loputa külma veega ja lase sõelal täiesti kuivaks nõrguda. Tsukkiini ja tomatid lõiguratasteks, fetajuust kuubikuteks, šampinjonid liistakuteks, haki küüslauk. Munad klopi lahti koos kohvikoorega, lisa must pipar, küüslauk ja majoraan. Kuumuta ahi 200 kraadini. Sega makaronid, tsukkiini, tomatid, šampinjonid ja fetajuust, paiguta õliga määritud ahjuvormi, vala üle munaga, puista peale riivjuust ja küpseta 45 minutit. Serveerides kaunista rebitud basiilikuga.

Nipid

Mureda kartuli ­keetmisest
Vältimaks kartulite liigset pudrustumist, pane need keema tõusnud vette, oota, kuni see uuesti keema tõuseb ja keeda paar minutit. Siis vala kuum vesi ära ja lase kärmesti peale külm vesi. Lisa paar küüslauguküünt (mis annavad meeldiva aroomi) ja kontrolli kahvliga, millal kartulid on parajalt pehmeks saanud.

Kartulipüreest
Eriti kui on tegemist kõva kartulisordiga, saab püree õhuline ja mahlane, kui lisad kartulitele tampides või püreestades vähehaaval juba enne vahustatud munavalget. Ära kasuta külma piima (millest püree võtab ebameeldiva halli varjundi), vaid äsja keema tõusnud kuuma piima, mis välistab klombid.

Majoneesi asendajast
Vähendad millise iganes salati kalorsust, kui kasutad majoneesi asemel hapukoort. Järgmises koosluses (1 supilusikatäie majoneesi asemel): 2 tl rasvavaest hapukoort, 1 munarebu ja 1/3 tl soovikohase teravusega sinepit. Saad kastme, millega näiteks toores köögivili palju paremini ühildub kui valmistootest majoneesiga.

Pärmitaignasaia ­pehmusest
Kui küpsenud saia ahjust välja võtad, pintselda see ühtlaselt üle sulatatud võiga, kata külmas vees niisutatud ja kuivaks väänatud marliga, seejärel paksu köögirätiga, ja jäta 5-7 minutiks seisma. Siis eemalda „pakend” ja lase sai toatemperatuuris maha jahtuda. Selle koor tõmbub nüüd meeldivalt krõbedaks, sisu on õhuline ja paraja niiskusega.

0 kommentaari Lisa kommentaar