Toit
Vasikaliha kõrvitsaga
Valmistamiseks vajad: 400 g puhast „kõrvitsaliha”, à 1 paprika- ja tšillikaun, 2 sibulat, 2 küülauguküünt, 300 g konservtomateid, 600 g vasikaliha, 100 g konservmaisi, 2 spl toiduõli, soola, musta pipart, maitserohelist.
Lõigu puhastatud paprika ribadeks, haki tšillikaun, sibulad, küüslauk ja vasikaliha, lõigutud võrdseteks kuubikuteks. Pruunista õlis sibul ja küüslauk, lisa paprika ja tšilli ja prae 5 minutit. Lisa lihakuubikud, prae veidi, siis lisa 130 ml vett ja hauta kaane all ca 15 minutit. Vajuta tomatid kahvliga püreeks, lisa lihale/juurviljale. Maitsesta soola ja pipraga, hauta kaane all 40 minutit. Siis lisa võrdlemisi suured kõrvitsakuubikud ja maisikonserv. Kuumuta veel (aegajalt segades) ca 15 minutit. Serveeri hakitud maitserohelisega.
Teftelid soovikohase kastmega
Valmistamiseks vajad: 800 g kartuleid, 2 sibulat, 1 küüslauguküüs, 100 ml oliivõli, 450 g konservtomateid, 1 muna, 500 g loomaliha. 4 spl riivsaia, soola, musta pipart, kuivatatud maitseaineid.
Aseta pestud, koorimata kartulid kastrulisse, vala üle kuuma veega ja keeda 20 minutit. Puhastatud sibulad ja küüslauk haki, pool sibulakogusest pruunista 2 spl õlis. Lisa konservtomati lõigud, oma (lemmik)maitseaineid ja hauta 3 minutit. Vala kartulitelt vesi, koori, poolita ja prae 5 spl õlis. Sega kokku lihakuubikud, sibul, küüslauk ja riivsai. Lisa lahtiklopitud muna, maitsesta soola ja pipraga. Sellest massist vormi pihkude vahel võrdsed pallid ja prae ülejäänud õlis. Serveeri kartulite ja soovikohase kastmega.
Nipid
Jõulupräänikute taignast
Taigna valmistamisel kasuta või või margariini asemel „banaaniliha” või kodumaistest õuntest värskelt valmistatud või konserveeritud püreed. Liivataignas asenda pool margariini- või võikogusest väherasvase jogurtiga.
Kohupiimapirukast
Valid piruka katteks kohupiima, osta kõige rasvavaesem. Selle magustamiseks piisab suhkru asemel kvaliteetsetest rosinatest!
Šokolaadidessertidest
Pudingitest kreemideni, ära tükelda/sulata neisse šokolaaditahvleid, vaid naturaalset kakaopuru vastava suhkrukogusega. Toode saab õhulisem, vastava aroomiga. (Šokolaaditahvlites on palju neid „tapvaid” lisandeid!)
Tordikatetest
Kasuta pühadetordi kaunistamiseks pigem marmelaadi, tsitruseliste koori (riivituna või peente ribadena), naturaalsete puuviljade tükke ja marju. Kõik šokolaadiline tähendab liigseid kaloreid!
Lehttaignatoodete küpsetamisest
Et enne rikkalikke pidulaudu vähendada iga liigset rasvatilka menüüs, ära määri lehttaignast küpsetiste eel ahjuplaati õli või võiga. Parem piserda kergelt veega – sellest piisab, sest taigen ise on küllalt rasvane selleks, et mitte plaadi külge kõrbeda.