horoskoopkuum videom├╝stilised loodmuusikanipid ja toitsaatusedsiseturundustestidusutlusedveebi eksklusiiv

Jaanuar 17 vol 2

Toit

Pikantne ­kõrvitsapüreesupp
Valmistamiseks vajad:  500 g kõrvitsat, 2 porgandit, 1 sibul, 1/2 tl karrit, 2 spl riisi, 20 g ingverijuurt, soola, musta pipart, toiduõli, maitserohelist.
Vabasta kõrvits koorest ja seemnetest ja lõigu „liha” keskmisteks kuubikuteks. Lõigu kooritud sibul poolratasteks, puhastatud porgandid riivi keskmisel riivil. Kuumuta kastrulis toiduõlis sibulat 5 minutit, seejärel lisa porgandid ja kõrvitskuubid. Sega ja hauta tasasel tulel 10 minutit. Kalla kastrulisse 1 liiter külma vett, sega ja kuumuta keemiseni. Loputa ja kurna riis, lisa supile, aja uuesti keema ja hoia tasasel tulel veel 15 minutit. Riivi juurde ingver, tõsta tulelt, lisa sool ja karri ning püreesta blenderis või kahvliga. Enne serveerimist kuumenda korraks ja kaunista hakitud maitserohelisega.

Kõrvitsa-oaraguu
Valmistamiseks vajad: 300 g kõrvitsat, 1 spl punaseid konservube, 1 sibul, 1 porgand, 1 paprika, 1 tl kuivatatud tüümiani, toiduõli, soola, pipart, rohelist tilli ja peterselli.
Puhasta porgand, koori sibul ja haki parajateks kuubikuteks. Pane pannil kuumaks aetud toiduõlisse ja prae 3 minutit. Koori ja puhasta kõrvits seemnetest ja liigsest säsist. Lõigu kuubikuteks, lisa juurviljale, puista sool ja tüümian ja prae 3 minutit. Kalla peale liiter vett, sega, kata kaanega ja hauta tasasel tulel 15 minutit. Puhasta paprika ja haki väikesteks tükkideks. Lisa kastrulisse koos punaste ubadega, sega ja hauta veel 5 minutit. Serveerides kaunista värskelt peeneks hakitud rohelise tilli ja peterselliga.

Nipid

Liha marineerimisest
Mida värskem liha, seda vähem aega hoia teda marinaadis enne praadimist või ahjus küpsetamist – piisab 5-10 minutist. Eriti loomaliha puhul, ja juhul, kui su lemmikmarinaadi koostises on äädikat. Hoiad kauem, saab praad puisem, kuivem ja värvilt tuhmim, st – mitte eriti isuäratav juba visuaalselt.

Alumiiniumnõu ­kasutamise riskidest
Ära hoia selles soolakala, hapukurke või -piima, juustutooteid ega lahtilõigutud keeduvorste. Keedad piima alumiiniumpotis, vala see kohe pärast läbikeetmist klaasist või keraamilisse nõusse. Sest igas alumiiniumi sulamis, millest nõu tehtud, on midagi happelist või aluselist, mis rikuvad toitaine maitse ja kahjustavad tervist.

Kartulite ­puhastamisest
On mugulad liiga soojas ruumis (üle +3 kuni +6 kraadi) juba kergelt iduma löönud, ära murenda idusid prügiämbrisse enne kartulite vettepanekut, vaid lõigu maha koos koortega. Teed seda enne, ilmuvad keedetud kartulitele jahtudes idude kohale inetud tumedad või sinakad plekid.

Bakla┼żaanide ­küpsetamisest
Saad nendest suurepärase garniiri liharoogade juurde või salatisse, kui lihtsalt loputad nad üle, ei lõika maha pealsejuppi ja küpsetad 180kraadises ahjus rasvata vormis või fooliumis. Serveeri pikilõikes poolikutena ja maitsesta soola/pipra ning värske rohelisega. Ei vaja rasvainet, ja on sööja valik, kas „uuristada” neist vaid sisu või süüa koos läbiküpsenud koorega.

0 kommentaari Lisa kommentaar