Toit
Tortilja paprikaga
Valmistamiseks vajad: 700 g kartuleid, 2 eri värvi paprikat,1 sibul, 1 küüslauguküüs, 5 spl oliivõli, 5 muna, 100 ml piima, 50 g riivjuustu, soola, musta pipart.
Pestud kartulid aseta kuuma vette ja keeda 20 minutit. Lase jahtuda, koori ja lõigu võrdse paksusega viiludeks. Paprikad lõika pikuti pooleks, eemalda säsi ja seemned ning lõigu väikesteks tükkideks. Sibul ja küüslauk puhasta ja haki. Kuumenda ahi 70 kraadini. Paprika, sibul, küüslauk prae vokpannis kuldseks 3 spl oliivõliga. Lisa kartul, ülejäänud õli, küpseta 10minutit. Klopi munad koos piimaga lahti, lisa riivjuust, sool ja pipar, vala juurviljadele ja küpseta ahjus 35 minutit. Lase veidi jahtuda ja serveeri suurte lõikudena.
Lihapirukad
Valmistamiseks vajad: 250 g võid, 50 g kohupiima, 350 g jahu, 1 paprika, 3 spl oliivõli, 250 g hakitud loomataid, 2 spl tomatipastat, 1 sibul, 2 muna, soola, 3 spl riivsaia.
Lõigu või tükkideks, lisa kohupiim, jahu, sool, tambi taignapalliks ja lase 1 tund külmkapis seista. Puhasta ja haki sibul, seemnetest puhastatud paprika lõigu väikesteks kuubikuteks. Kuumenda õlis juurviljad kuldpruuniks. Lisa liha ja prae, kuni see valgeks tõmbub, siis tomatipasta ja sool ning prae 10 minutit. Rulli taigen õhukeseks leheks. Lõika sellest ringid, määri üle munavalgega ja puista peale riivsaia. Paiguta täidis, kata teise taignaringiga, vajuta servad kinni, määri üle munarebuga ja küpseta plaadil 25 minutit 180kraadises ahjus.
Nipid
Liharoogade töötlemisest
Vähendad šnitsli rasvaust, kui munasegusse kastmise asemel piserdad lihale sidrunimahla ja kastad siis riivsaiasse. Liha maitse ei muutu, see saab aromaatsem, pealegi pääsed 70st liigsest kilokalorist!
(Siiski eelista pigem kana- ja kalkuniliha, milles on vähe rasva ja palju figuurisõbralikke valke!)
Mineraalveega praadimisest
Munaroa tegemisel ära kasuta praadimiseks rasvainet, vaid piserda kuumaks aetud pannile 2-3 supilusikatäit karboniseerimata mineraalvett. Maitselt on tulemus niisama hõrk kui õliga praadides, ja tervislikum, kui kasutad piima asemel rasvavaest keefiri.
Tervislikust garniirist
Kui valid makaronitooted, siis need, mis tehtud kõvast nisust, ja (itaallaste eeskujul) ära söö makaronitoitude kõrvale kunagi ei valget ega musta leiba!
Õigest õlikogusest
Pole õige, et hea perenaine kasutab toiduvalmistamisel ingredientide mõõtu silma järgi. Õli lisamisel salatitesse ja või segamisel putrudesse järgib teadja täpselt retsepti. Silmamõõt petab reeglina alati – ikka lisad rohkem kui vaja!
Kohupiimavormist
Nii lahja kui suurema rasvasisaldusega kohupiimavorm või kohupiim pirukakattena ohustab vähem su kehakaalu, kui lisad massi tükeldatud hapusid õunu. Need kahandavad suhkru kalorsust ja küpsetise maitse saab meeldivam.