Toit
Sealiharulaad ananassi ja juustuga
Valmistamiseks vajad: 4 viilu sealiha rinnatükki (à 150 g), 1 purk konserv-ananassirõngaid, 100 g riivjuustu, 50 ml toiduõli, rohelist tilli ja peterselli, soola, musta pipart.
Kopi lihaviilud köögihaamriga pehmeks, maitsesta soola ja pipraga. Aseta lamedasse kaussi ja vala peale ananassikonservi mahl ning lase külmkapis 1,5 tundi marineeruda. Siis prae lihalõigud toiduõlis ühelt küljelt kuldpruuniks, aseta ahjuplaadile, praetud pool ülalpool, lisa vajadusel veel soola ja aseta igale tükile ananassiratas. Puista riivjuustuga üle ja küpseta 200kraadides ahjus 20 minutit. Jaota taldrikutele, kaunistades värskelt hakitud maitserohelisega ja paari oksakesega sellest.
Heeringasalat peedi ja apelsiniga
Valmistamiseks vajad: 1 vähesoolane heeringafilee, 2 peeti, 1 apelsin, mõni leht pekingi kapsast, 1/3 tl suhkrut, musta pipart, 1 petersellitaim, 1 spl toiduõli, 1 sibul.
Pese peet ja keeda ca 1 tund, vabasta apelsin koorest ja säsist, pigista välja mahl, lõigu koor peenteks ribadeks. Aja mahl keema, lisa suhkur ja keeda tasasel tulel 10 minutit. Pärast mahajahutamist lisa toiduõli ja must pipar. Kooritud peet lõigu ratasteks, heeringafilee väikesteks tükkideks, pekingi kapsalehed pese, kuivata ja lõigu ribadeks. Petersellilt rebi lehed, koori sibul ja lõigu ratasteks. Sega kõik omavahel läbi, vala peale apelsinikaste ja sega kergelt veel üks kord. Serveerides kaunista apelsinikoore ribadega.
Nipid
Naha imitatsiooni hooldamisest
Kuipole osutatud selle veekindlusele, tee kreem sulatatud lambarasvast ja linaõlist. Hõõru jalanõusse, lase paar tundi imbuda ja hõõru kuiva lapiga üle.
Emulsioonkreemidest
Iga emulsioonkreemi koostises on teatud kogus vett, tänu millele tekib nende tarvitamisest jalanõude pinnale vajalik kile, mis laseb kandmisel küll läbi higi ja väldib jalanõu niiskumist, ent ei pea vastu ka vihma ja lompide ees.
Emailnõude puhastamisest
Neid pese lihtsalt sooja vee ja tavalise majapidamisseebiga sisse hõõrutud käsnaga ning loputa hoolikalt. Üksiti säilitab see kauemaks emaili läike, mille keemilised pesuvahendid üsna pea tuhmistavad.
Nahkjalanõude profülaktikast
Juba enne nendes esmakordselt väljaminemist määri need tugevasti üle veekindla kreemiga. Kui pole seda käepärast, kasuta paksu kihti vaseliini, lase 3 tundi seista ja hõõru siis käsnaga maha see, mis nahasse ei imbunud. Kolmas võimalus: hõõru vahaküünlaga, käi 20 minuti pärast üle fööni kuuma joaga ja hõõru villase lapiga läikima. Ei märgu siis ka tugeva vihmaga!
Portselani värskendamisest
Kõige tõhusamalt ja kahjutumalt saad selle taas säravvalgeks, kui hõõrud nõu äädikaga niisutatud söögisooda ja soolaga.