horoskoopkuum videomüstilised loodmuusikanipid ja toitsaatusedsisuturundustestidusutlusedveebi eksklusiiv

Juuni 14 vol 1

Toit

Kartuli-­šampinjonihautis
Valmistamiseks vajad: 900 g šampinjone, 3 suuremat kartulit,, 80 g tomatipüreed, 180 g sibulat, 140 g porgandit, 50 g sellerijuurt, 160 g valgerõigast, 200 g tomateid 20 g jahu, 5-6 spl toiduõli, 1 loorberileht, soola, rohelist tilli vm soovikohast maitserohelist.
Pese seened, keeda, lõigu ühesuurusteks tükkideks ja prae kastrulipõhjas toiduõlis. Lisa seenekeeduvesi, tomatipüree, loorberileht ja hauta 10 minutit. Prae puhastatud ja ratasteks lõigutud kartulid toiduõlis, lisa hakitud valgerõigas, sibulad ja porgandid, sellerijuur, sega, lisa seentele, sega veel kord ning hauta tasasel tulel 20 minutit. Lõpuks lisa sool ja tomatilõigud ning lase korraks veel päris keema tõusta. Serveerides puista üle hakitud tilliga.

Selleri-õunasalat
Valmistamiseks vajad: 2 sellerivart, 2 rohelist õuna, 80 g kreekapähklituumi, 5 spl vahukoort, 80 g majoneesi, 2 spl sidrunimahla, musta pipart, soola, rohelist tilli.
Eemalda sellerijuurtelt koor ja lõigu sisu peenikesteks ribadeks. Pese õunad, kuivata, eemalda südamik ja lõigu õunad ühesuurusteks kuubikuteks. Piserda üle 1 spl sidrunimahlaga, et õunad ei tumeneks. Tambi kreekapähklituumad puruks, ühenda seller, õunad ja pähklipuru ja sega hoolikalt läbi. Mikserda vahukoor (aeglastel tuuridel) kergelt vahule. Lisa majonees, ülejäänud sidrunimahl, sool ja pipar ning sega uuesti. Lase 2 tundi külmutuskapis seista. Vahetult enne serveerimist puista üle hakitud tilliga.

Nipid

Saia värskusest
Saiatooteid on kõige parem hoida aukudega varustatud fajanss- või emailnõus. Juhul, kui sul seda pole, mähi sai puhtasse linasesse rätti või pane tsellofaankotti, mitte polüetüleenkilesse, milles sai kiiresti hallitama hakkab, liigniiskeks tõmbub ja maitselt kirbeks muutub.

Jahukoide ­peletamisest
Et jahusse ei tekiks koisid vm sitikaid, torka jahutoosi 1-2 küünt koorimata küüslauku.

Leiva säilitamisest
Kui sa värsket leiba ühe-kahe päevaga ära ei tarvita, paki osa sellest (viiludeks lõigutuna) kohe fooliumisse või polüetüleenkilesse ja pane sügavkülma. Leib sulab kiiresti lahti ega kaota koostisainete väärtusest ja maitseomadustest mitte midagi.

Leivakasti ­värskendamisest
Kui kasti või anumasse, milles hoiad leiba, tekib iseloomulik kolkunud lõhn, hõõru selle sisepinda aegajalt 30protsendilises äädikas niisutatud lapiga ja tuuluta pärast seda, kuni äädikalõhn on täiesti haihtunud.

Tangainete säilivusest
Kruupe, tatart, täisterakaerahelbeid, läätsi jmt ei maksa suures koguses tagavaraks osta, kui pole võimalik hoida neid alla 10kraadises temperatuuris. Tavalises toasoojas hakkavad riknema nendes sisalduvad looduslikud rasvad, mille tulemusena muutuvad tangained kibedaks ja langeb ka nende toiteväärtus.

 

 

0 kommentaari Lisa kommentaar