horoskoopkuum videom├╝stilised loodmuusikanipid ja toitsaatusedsisuturundustestidusutlusedveebi eksklusiiv

Juuni 14 vol 2

Toit

Kuumade päevade ­tomatisupp
Valmistamiseks vajad: 1 viilutatud kirdesai, 1 sibul, 2 muna, 100 g kõvemat suitsuvorsti (või salaamit), 1 kg tomateid, 1-2 spl õunaäädikat, 3 küüslauguküünt, soola, musta pipart, rohelist tilli.
Aseta tomatid 30 sekundiks keeva vette, misjärel eemalda neilt koor. Lõigu nende „liha“ kuubikuteks, nagu ka saiaviilud ja kooritud sibul. Kõik see purusta blenderis või aja kaks korda läbi mehaanilise hakkmasina. Siis lisa saadud massile õunaäädikas, sool, must pipar ja puruks pressitud (kooritud) küüslauguküüned. Töötle veel minut blenderis. Keeda munad kõvaks, jahuta, haki, nagu ka vorst, ja lisa saadud supimassile, lusikaga kergelt läbi segades. Serveeri, ülepuistatult hakitud tilli vm sulle meelepärase maitserohelisega.

Peedi-kurgi külmsupp
Valmistamiseks vajad: 2 l keefiri, 2 muna, 2 kurki, 1 suur peet, kimp rohelist tilli, samavõrra rohelist sibulat, 3 suuremat kartulit, maitsekohaselt soola ja musta pipart.
Keeda peet täiesti pehmeks, jahuta, koori, riivi, vala üle keefiriga ja jäta toatemperatuuri seisma 10-15 minutiks. Riivi koredamaist kohtadest kooritud kurgid jämedal riivil, haki till ja sibulad. Lisa riivitud peedile, maitsesta vajalikult soola ja pipraga ning sega pikkamisi hoolikalt läbi. Keeda munad ja „mundris“ kartulid, jahuta mõlemad, koori ja haki munad. Kartulid koori ja lõigu õhukesteks ratasteks ning paiguta koos munaga külmikusse. Enne serveerimist aseta supiportsjonitesse kunstipäraselt kartulirattad ja hakitud muna.

Nipid

Kuivatatud puuviljade kvaliteedist
Neid ostes (erinevatest sortidest, või seguna) pea silmas: enamasti pole need pärit selle aasta saagist ka nn maakera kuklapoolelt. Sestap: kui need  läigivad, on värskendamiseks kasutatud sünteelisi rasvu; kui kokku kleepuvad, on rikutud naturaalset kuivatamisre┼żiimi. Ja – ära osta seemneist vabastatuid – neis on kaotsi läinud ca pool vitamiinisisaldusest.

Kookospiima ­säilitamisest
Kookospiim või -koor ei säili avatuna külmutuskapi tavatemperatuuriski kuigi kaua. Ent sügavkülmutatuna säilivad selles kõik vitamiinid ja mineraalained, maitse jääb muutumatult värskeks.

Avatud konservide värskusest
Konserveeritud juurviljasalatitele ja -pastadele ei teki kord juba avatud purgis iseloomulikku hallituskihti ja nad ei lähe hapuks, kui surud purgikaane siseküljele tüki paari-kihilist marlit, mis immutatud niisutatud sinepipulbri või mõne tuubisinepiga.

Päevalilleõli ­säilitamisest
See säilib kaua kvaliteetsena ka toatemperatuuris, kui kallad sellesse lahu ühest supilusikatäiest viinast, segatud samavõrdse koguse naturaalse meega. Tekkinud „kork“, mis õlist kergem, ei sega selle väljavalamist pannile.

Hoidistepurkide ­sulgemisest
Kui retsept kirjutab ette nende kohest sulgemist, ei maksa teha seda maksimaalse jõuga – piisab esimese takistuse tunnetamisest. Kuuma veega üle loputatud kaas ja purgi temperatuur tagavad niigi täieliku hermeetilisuse.

0 kommentaari Lisa kommentaar