horoskoopkuum videomüstilised loodmuusikanipid ja toitsaatusedsiseturundustestidusutlusedveebi eksklusiiv

Juuni 15 vol 2

Toit

Grill-kanakoivad ­apelsinimarinaadis
Valmistamiseks vajad: 10 kanakoiba, 1/2 kl sojasousti, 2 apelsini, 3 spl sinepit, 1 tl koriandriteri, musta pipart, näputäis soola, toiduõli.
Pese ja nõruta kanakoivad. Koori apelsinid, koored lõigu pikkadeks peenteks ribadeks, sisust pigista mahl välja, lisa sellele sojasoust, solks toiduõli ja sinep ning sega, siis raputa juurde vürtsid, koriander purukstambituna. Sega uuesti kõik hoolikalt läbi. Aseta kanakoivad paraja suurusega nõusse – tihedalt üksteise vastas, ja vala peale saadud marinaad nii, et see kanakoivad kataks. Sulge nõu kaanega ja pane 1 ööks külmkappi. Enne grillile asetamist keera iga koiva peene otsa ümber apelsinikoore ribast keerutatud „nöör“ ja küpseta. (Võib ka ahjuvormis – 160kraadises temperatuuris.)

Sealihalõigud ­šampinjonikastmes
Valmistamiseks vajad: 4 sealihalõiku, 80 g sulatatud võid, 50 g maitserohelist, soola, pipart. Kastmeks: 4 sibulat, 50 g võid, 400 g šampinjone, 1/2 sidruni mahl, 100 g valget veini, 200 ml kohvikoort, soola, pipart, rohelist peterselli.
Loputa liha, kuivata ja hõõru maitseainetega sisse, prae võis mõlemast küljest kuldpruuniks, aseta ahjuvormi ja küpseta 15 minutit 180 kraadi juures. Puista üle maitserohelisega ja jäta 5 minutiks ahju. Haki sibul ja prae pannil võis klaasjaks, lisa viiludeks lõigutud ja sidrunimahlaga üle piserdatud šampinjonid ja prae veel 5 minutit. Maitsesta soola ja pipraga, vala peale vein ja kohvikoor ning hauta veel 5 minutit. Tõsta lihalõigud vaagnale, kalla vahetult enne serveerimist kastmega üle, kaunistatult petersellioksakestega.

Nipid

Šveitsi juustu ­kvaliteedi hindamisest
Seda on üsna lihtne teha välimuse ja lõikepinna järgi. Klassikalise šveitsi juustu augud peavad olema küllalt suured ja võimalikult ümmargused.
Kui juust on väheste aukudega, pole selle valmistamiseks kasutatud piim õigesti ette valmistatud, millest tulenevad juustu tunduvalt halvemad maitseomadused. Liiga paljude aukudega juust on aga sageli lubamatult mõrkjas. Kvaliteetse šveitsi juustu lõikepind on õige juustunoa rakendamise puhul sile ja läikiv.

Emmentali juustust
Kui see juust on liiga magus, liiga kleepuv ja kahtlaselt paljude aukudega, siis pole see midagi enamat kui šveitsi juustu vähem pressitud ja vähem  kvaliteetne variant!

Juustu säilitamisest
Enamasti kõik juustud, pehmemad aga eriti, võtavad kergesti külge võõraid maitseid. Sestap ära aseta juustu kunagi teravamaitseliste toiduainete (sibul, kapsas, kilu, paprika, rukkileib jne) kõrvale. Fooliumisse pakitud juust suru lõikepinnaga kõvasti vastu alustassi või plastkarpi, ja säilimisprobleem ongi lahendatud.

Erinevat liiki juustude säilitamisest
Kui sul tekib vajadus säilitada mitut erinevat liiki juustu, kata nende lõikepinnad kile või fooliumiga ja aseta need külmakappi üksteisest võimalikult kaugele. Täna serveerimisest üle jäänud juuste säilita tervete tükkidena, mitte viiludeks lõigatuna – juustu õiged maitseomadused avalduvad kõige mõjuvamalt ikka värskelt lahtilõikamisel või -hammustamisel!

0 kommentaari Lisa kommentaar