horoskoopkuum videomüstilised loodmuusikanipid ja toitsaatusedsisuturundussuhtedtestidusutlususutlusedveebi eksklusiiv

Kuidas ja milliseid aiasaadusi sügavkülmutada?

Peale päikeselist ja sooja suve on kindlasti paljudel meil vitamiinidest ning kasulikest toiteainetest pakatavaid aia- ja metsasaadusi, mida oleks hea säilitad ees ootavaks talveks. Kas pole mitte tore pimedal detsembrikuu hommikul pudrule puistata päikesekullaseid astelpajumarju, mis toetavad külmal ajal meie immuunsust. Parim viis kogu selle headuse säilitamiseks on sügavkülmutamine. 

Väärika ajalooga koduabiline

Esimesed eraldiseisvad sügavkülmikud tekkisid 1940.aastatel ning nende masstootmiseni jõuti peale II maailmasõda. Sügavkülmikute tulek muutis seniseid toiduvarumise ja tarbimise mustreid tundmatuseni - toidu säilitamine oli nüüdsest mugavam ja kordades hügieenilisem. Nõukogude Eestis aga ilmusid esimesed üksikud masinad kaubandusvõrku alles 1980.aastate teises pooles. Uue kümnendi alguses pärines paljude perede sügavkülmik taaskasutuspoest, kus müüdi teise ringi Skandinaavia kodumasinaid. Elatustaseme tõusu järel saadi endale lubada ka uusi sügavkülmikuid ning oluliselt laienes ka külmutatud kiirtoitude valik meie poelettidel.

Sügavkülmutamise nipid

Selleks, et toiduained paremini säiliks ning hoiaks kvaliteeti, tuleb need külmutada võimalikult kiiresti (-18-24 °C juures) ning selle tarbeks on paljudel sügavkülmikutel ka eraldi kiirkülmutuse funktsioon. Vastasel juhul külmub toiduainetes sisalduv vedelik suurte kristallidena, mis sulades muudab marjad ja puu-ning köögiviljad vesiseks. Kuid lisaks sellele on mitmeid häid nippe, mida silmas pidada, et kogu headus külmutamisel säiliks. Marjadele näiteks, tasuks kindlasti lisada ka suhkrut, mis aitab säilitada nende värvust, maitset ja kuju. Aga ärge laske sel ennast hirmutada, sest suhkru kogus, mida marjadele lisada pole üleliia suur (1 liitri marjade kohta pool kuni 1 klaas suhkrut), seega on külmutatud marjad kindlasti tervislikumaks alternatiiviks moosidele. Marjadest sobivad sügavkülmutamiseks näiteks maasikas, mustikas, vaarikas, tikker, sõstar, murakas, pohl, jõhvikas ja astelpaju.

Milleks see vaev, kui poes on kõik saadaval?

Kui poelettidelt on aastaringselt saada lai valik erinevaid külmutatud tooteid, siis miks peaks neid ise sügavkülmutama? Vastus on väga lihtne – omaenda aiasaaduste puhul saad olla kindel, et nad on kasvatatud ilma mürgiseid taimekaitsevahendeid ning väetisi kasutamata. Aedviljadest on külmutamiseks sobilikud näiteks türgi uba, hernes, porrulauk, paprika, porgand, kõrvits ning brokoli ja lillkapsas. Selleks, et säilitada aedviljade värvus ning kuju, tasuks neid enne külmutamist kergelt keevas vees blanšeerida ja seda olenevalt aedviljast 2 kuni 5 minutit. Külmutamiseks sobivad erinevad maitsetaimed nagu näiteks till, petersell, basiilik, salvei, rosmariin ja supertoiduna tuntud spinat. Maitsetaimed ei vaja eeltöötlemist ja piisab vaid nende peeneks hakkimisest. 

Korilase õnnistus

Seenel käik on justkui rahvussport – sügise hakul on metsa ääred mõlemas sõidusuunas autodega palistatud ning kummikutes ja vihmamantlites inimesed korjavad kõike seda head-paremat, mida loodusel meile pakkuda on. Seejuures on head teada, et enamik Eesti metsades kasvavates söödavatest seeneliikidest sobivad ka sügavkülmutamiseks. Olenevalt valmistamisviisist säilivad sügavkülmutatud seened 2 kuud kuni aasta, seega on sügavkülmutamine hea viis kuldkollaseid kukeseeni kastmeks teha ka peale seda, kui seenehooaeg juba ammu läbi on. Seente hea välimuse ja maitse säilitamiseks võib neid kas kergelt blanšeerida või praadida ja kupatamist vajavad seened läbi keeta enne sügavkülma asetamist.  

Patt oleks lasta suure hoole ja armastusega enda kasvatatul ja korjatul raisku minna, seega kasuta sügavkülmutamist kui head viisi seda kõike head ületalve säilitada.  

0 kommentaari Lisa kommentaar