horoskoopkuum videomüstilised loodmuusikanipid ja toitsaatusedsisuturundustestidusutlusedveebi eksklusiiv

Mai 14 vol 2

Toit

Eskalopp sidruniga
Valmistamiseks vajad: 2-3 sealihalõiku, 30 g jahu, 1 tl riivitud sidrunikoort, 100 ml juurviljapuljongit, 2 küüslauguküünt, 1 sidrunilõik, 1 spl sidrunimahla, 30 g rohelist sibulat, toiduõli, soola, musta pipart.
Sega jahu riivitud sidrunikoorega, maitsesta lihalõigud soola ja pipraga ja pööra jahus. Kuumuta pannil toiduõli ja prae lihalõike kummaltki küljelt 2 minutit, tõsta taldrikule ja kata fooliumiga. Prae samas jahus (madalamal tulel), liistakuteks lõigutud küüslauk, lisa juurde puljong. Keeda, kuni see väheneb poole koguseni, aseta sellesse lihalõigud ja sidrunilõik ning kuumuta 3 minutit. Lisa sidrunimahl, soovi korral veel soola-pipart ja hakitud roheline sibul. Serveeri soojalt, soovi korral kartuli või juurviljagarniiriga.

Peedi-apelsinisalat
Valmistamiseks vajad: 3 keskmist peeti, 3 apelsini, 75 g rukkolast, basiilikust ja sellerijuurest salatimassi, 50 g seedripähkleid, oliivõli, punast veiniäädikat, soola, pipart.
Puhasta peedid, aseta kastrulisse külma vette ja keeda pehmeks, loputa, kuivata, koori ja lõigu kuubikuteks või viiludeks. Koori apelsinid, jaota segmentideks ja eemalda valge kile. Loputa üle salatiroheline ja kuivata. Prae seedripähklid läbi rasvata pannil, siis ühenda need, salatirohelise, peedikuubikute ja apelsinilõikudega. Ühenda oliiv­õli punaveiniäädikaga ja sega hoolikalt läbi. Piserda saadud salatimassile, maitsesta soola ja pipraga ning sega veel kord kergelt läbi. Sobib serveerida eskalopi garniirina.

Nipid

Pannkookide ­serveerimisest
Et kogu pannkoogitegu kuni serveerimiseni ühtlaselt soe püsiks, hoia pliidi vabal plaadil tasasel kuumusel teine pann, millele küpsetamise käigus valmiskoogid paigutad. Soovitavalt kaanetamata, et koogid aurus liialt ei niiskuks. Olenevalt nende kogusest võid ühtlase soojuse huvides neil aegajalt „külgi pöörata“.

Meejääkide ­ärakasutamisest
Suhkrustunud mett viimseni purgist väljasaamine lõpeb tavaliselt selle jääkide kraanikausist allavalmisega. Et kallis kraam kaotsi ei läheks ja purk puhtaks saaks, lahusta sidrunimahl (või veidi maitsekohast äädikat) sooja veega, vala purki, sulge, ja loksuta, kuni purgiseinad on puhtad. Ja üksiti valmis ka kaste, millega võid mitmesuguseid salateid maitsestada, šašlõkki marineerida, lihapraade üle pintseldada.

Kalakotlettidest
Kuna kalakotletid (eriti väherasvase kala puhul) kipuvad ikka veidi kuivaks jääma. Selle vältimiseks lisa kalahakklihasse ka tükk läbi hakkmasina aetud puhast seapekki (umbes kümnendik kalahakkliha kogusest). Üksiti teeb see kotletid ka tavalisest kohevamaks.

Liha hautamisest
Liha saab haudepotis pehmem ja mahlasem, pikantse kõrvalmaitsega, kui paigutad hautamise ajaks potti ka paar võrdseteks tükkideks lõigutud tomatit. Soovi korral võid lihalt enne serveerimist tomatiseemned pabersalvrätiga hoolikalt maha pühkida.

 

0 kommentaari Lisa kommentaar