horoskoopkuum videomüstilised loodmuusikanipid ja toitsaatusedsiseturundustestidusutlusedveebi eksklusiiv

Mai 16 vol 2

Toit

Lihtne frikadelli­supp/raguu
Valmistamiseks vajad: 8 kartulit, 200 g kanahakkliha, 1 porgand, 1 sibul, 3 küüslauguküünt, 300 g konserv-türgioakaunu ja 3 spl -herneid, 1/2 kl nuudleid, 1 spl mannat, 1 muna, soola, musta pipart, toiduõli, maitserohelist.
Koori kartulid, porgand, sibul ja küüslauk. Kartulid lõigu suurteks, porgandid väikesteks kuubikuteks, sibul ja küüslauk haki peeneks. Prae sibula-küüslaugu-porgandi segu väheses õlis 5 minutit. Lisa nõrutatud türgioad ja herned, vala juurde 1 kl kuuma vett ja hauta ca 7 minutit. Sega kanahakkliha muna ja mannaga, maitsesta soola/pipraga ja vormi ca 3 cm diameetriga frikadellid. Vala juurviljad keevasse vette (ca 1,5 l), lisa frikadellid, 10 minuti pärast nuudlid ja hauta 5 minutit. Serveeri kaunistatult maitserohelisega.

Aasia-hõnguline ­kanafilee
Valmistamiseks vajad: 4 kanarinnafileed, 3 porgandit, 1 suvikõrvits, 1 sidrun, 1 cm punast tšillipiprakauna, soola, musta pipart, toiduõli, maitserohelist.
Loputa kanarinnafilee, nõruta, lõigu 2 cm paksusteks viiludeks ja prae neid õlis mõlemalt poolt à 5 minutit. Maitsesta soola ja musta pipraga, tõsta tulelt, jäta 5 minutiks kaane alla seisma. Lõigu puhastatud porgand ja suvikõrvits täispiki- või ristribadeks. Aja kastrulis keema ca 1 kl vett, millele pigista juurde sidrunimahl ja lisa soovikohaselt toiduõli. Siis lisa veidi soola ja peenteks ribadeks lõigutud tšillipipar. Keeda selles marinaad/puljongis juurvilju tasasel tulel maksimaalselt 15 minutit (kuni liigne vesi on aurunud). Serveeri saadu koos kanafileelõikudega, kaunistatult hakitud maitserohelisega.

Nipid

Värskest kartulist
* Enne keetmist pese mugulad üle toaleiges vees, neid kergelt üksteise vastu hõõrudes. Pehmeks keenuina loputa korraks (et nad jahtuda ei jõuaks) üle külma veega ja nõruta. Kooreliblesid, mis pärast seda kartulitele veel siiski külge jäänud, pole vajadust maha kraapida.
* On sul tegemist eriti mureda kartulisordiga, aga tahad mugulaid võimalikult terveina serveerida, tilguta nende keeduvette poole keemise ajal veidi tavalist 30protsendilist söögiäädikat.
* Kartulipudru või -püree tarvis vali muredam sort. Et kartul kiiremini pehmeks keeks ja puder õhulisem saaks, lisa keeduveele natuke jämedat soola ja solks toiduõli. Keeda värskeid kartuleid tasasel tulel – siis paisub neis sisalduv tärklis ühtlaselt ja säilivad maksimaalselt selles sisalduvad mineraalained ja vitamiinid.
* Kui värsket kartulit toorena salatisse vmt riivid, ei tõmbu see siniseks, kui tilgutad riivitud massile veidi sooja piima ja lisad kohe ka võimalikult peeneks hakitud küüslauguküüne või natuke riivitud sibulat.
* Värskest kartulist tehtud kotletid saavad mahlasemad ja kohevamad, kui lisad kartulitaignasse peale soovikohaste maitseainete jm lisandite veidi ka tavalist söögisoodat.

0 kommentaari Lisa kommentaar