horoskoopkuum videomüstilised loodmuusikanipid ja toitsaatusedsiseturundustestidusutlusedveebi eksklusiiv

Mai 2017 vol 1

Toit

Praetud kala ­„kapsakasukas”
Valmistamiseks vajad: 1 kg värsket kala (mintai, heik...) 1/2 keskmist pead värsket kapsast, 1 sibul, 2 porgandit, 2 spl tomatipastat, 1 spl jahu, 1/2 spl suhkrut, soola, musta pipart, toiduõli, rohelist peterselli.
Roogi kala, fileeri ja lõigu tükkideks, haki pestud ja nõrutatud kapsas. Sibul koori, kraabi porgand, esimene lõigu poolrõngasteks, teine riivi. Prae sibulat ja porgandit õlis 5 minutit, lisa tomatipasta ja suhkur ning prae veel 1 min. Lisa  kapsas, maitsesta soola ja pipraga, lisa 1/2 kl toaleiget vett ja hauta kaane all 20 minutit. Soolaga maitsestatud kala pööra jahus ja prae õlis mõlemalt poolt à 5 minutit. Paiguta ümber vokpanni, puista peale kapsas, prae kaanetatult 5 minutit. Serveerides kaunista peterselliga.

Vasikapraad ­veinikastmes
Valmistamiseks vajad: 800 g vasikalihafileed, 2 küüslauguküünt, 500  ml kuiva punast veini, 2 spl sojakastet, 4 spl oliivõli, 300 g külmutatud mustsõstart, 2 spl suhkrut, 50 g võid, soola, musta pipart, maitserohelist.
Lõika liha neljaks võrdseks tükiks, vasarda läbi ja piparda. Marinaadiks pressi küüslauk, sega 200 ml veini sojasousti ja 2 spl toiduõliga. Vala lihatükid saaduga üle ja jäta 2 tunniks seisma. Kastme valmistamiseks puista marjad üle suhkruga, aseta väiksesse kastrulisse, lisa või ja hauta 5 minutit. Seejärel lisa ülejäänud 300 ml veini ja keeda tasasel tulel 15 minutit. Prae liha ülejäänud oliivõlis, lase soojana säilida 100kraadises ahjus. Serveerides vala peale kaste ja kaunista soovikohase maitserohelise oksakesega.

Nipid

Jahvatatud kurkum
Väga pikalt säiliv vürts, aga kui sa seda mitu kuud ei tarvita, siis raputa hermeetiliselt suletud purki vähemalt aegajalt. Ja siiski pole soovitav tarvitada seda pärast pakendil märgitud tähtaega „kõlblik kuni“. Kahju ei tee, aga ka kasu oluliselt mitte!

Must ja valge pipar
Võid mõlema kvaliteetsesse mõjusse uskuda, tähtajaliselt (ja isegi üle selle) müüdavates purkides/pakkides. Siiski pole võrreldav nende toime ja vastav aroom vahetult jahvatatuina ja salatitele/praadidele puistatuna.

Kaneelipulber
Täiesti kvaliteetsena tarvitatav ka iseloomulikus korgistatud purgis, tähtajaliselt ja veel kuni 6 kuud pärast seda. Ainult et: küpsetiste-kookide välimust ja maitset mõjutab positiivselt, aga iseloomuliku aroomi on kaotanud.

Vürtsidest ja maitseainetest
Neid, mida tuleb jahvatada või hakkida, eelista osta terviklikena, nn loodusliku juurika (kauna-, vilja-, seemne jne) kujul – ükspuha, kui hästi ja autoriteetselt neid maailma-firmad ka pakkinud poleks. Või pea silmas järgmisi, praktikas kinnitust leidnud osutusi:

Ingver
Kui ise kuivatatult jahvatad, kasuta see kohe ära! Pulbristatuna ei maksa osta (kui see pole otse konveierilindilt tulnud). Värske juur kuivata pestu ja kuivatatuna 140kradises praeahjus, ja riivi toitudesse, teesse, kookide katetesse,kreemidesse, samahästi ka lihapraadidesse. Sa ei kahetse!

0 kommentaari Lisa kommentaar