Toit
Supp kilutomatikonservist
Valmistamiseks vajad: 1 karp konservi „kilu tomatis”, 2-3 kartulit, 1 porgand, 1 sibul, 2 küüslauguküünt, 1 spl toiduõli, 1 loorberileht, soola, musta pipart, rohelist sibulat.
Aja vesi keema, pane sellesse üks keskmise suurusega, kooritud, tükeldamata sibul ja keeda 40 minutit tasasel tulel. Tõsta sibul välja. Puhasta ja tükelda kartulid, lisa sibulapuljongile ja keeda 5-7 minutit. Pese ja puhasta porgand, haki kooritud küüslauguküüned, prae läbi väheses toiduõlis, lisa supile ja keeda veel 5 minutit. Maitsesta soola ja pipraga. Lisa kilu koos konservimahlaga, sega, lisa loorberileht ja keeda 10 minutit. Tõsta tulelt, puista peale hakitud roheline sibul, kata kaanega ja lase 30 minutit seista soojas kohas.
Kaalikavorm loomalihaga
4 portsjoni valmistamiseks vajad:400 g loomataid, 500 g kartuleid, 200 musti ploome, 1 kaalikas, 2 porgandit, 2 sibulat,1 küülauguküüs, 4 loorberilehte, 1 spl jahu, soola, musta pipart, maitserohelist.
Hõõru pestud, kuivatatud ja tükeldatud loomaliha üle soola ja pipraga ning prae 2 spl toiduõlis. Puhasta juurviljad ja lõigu suurteks kuubikuteks. Haki puhastatud küüslauk, loputa ploomid ja kuivata. Praetud loomalihatükid, juurviljad ja ploomid jaota portsjonilistesse ahjupottidesse, lisa igasse loorberileht, à 1 spl toiduõli ja 100 ml vett. Maitsesta soola/pipraga ja küpseta 30 minutit 220kraadises ahjus. Lahusta 200 ml vees jahu, jaota pottidesse ja küpseta veel 10 minutit. Serveerides kaunista hakitud maitserohelisega.
Nipid
Kaitsekinnastest
Kui sul tuleb pikka aega kuumas vees nõusid või mida iganes pesta, tõmba kõigepealt kätte parajalt õhukesed villased sõrmkindad ja siis nende peale kummikindad. Villane juhib halvasti soojust, vältides kätenaha ülekuumenemist, mis kuivendab kätenahka ja soodustab selle enneaegset kortsumist.
Nõudepesust
Kui pead olude sunnil pesema rasvaseid nõusid külma veega ja pole käepärast õiget nõudepesuvahendit, ära asenda seda ilmaski pesupulbriga. Sest selles sisalduvaid organismile kahjulikke elemente ei loputa sa maha ka kui tahes rohke veega. Kas eemalda liigne rasv enne pabersalvrätiga või kasuta söögisoodat, või äärmisel juhul kõige odavamat ja praktiliselt kahjutut majapidamisseepi.
Metallkastruli hooldamisest
Enne kui uue metallkastruli kasutusele võtad, täida see veega, lisa mõni tilk nõudepesuvahendit ja lase vähemalt 5 minutit keeda. Seejärel loputa hoolikalt sooja veega ning hõõru tugevasti sisse toiduõliga. See hoiab pikemaks ajaks ära katlakivi tekkimise.
Köögikäsna eeltöötlemisest
Enne kui täiesti uue köögikäsna tarvitusele võtad, vala see üle rohke kuuma veega ja lase maha jahtuda. See muudab käsna pehmemaks ja vastupidavamaks ning mikroobidele vähem vastuvõtlikuks.