horoskoopkuum videomüstilised loodmuusikanipid ja toitsaatusedsiseturundustestidusutlusedveebi eksklusiiv

Märts 15 vol 1

Toit

Tomati-sibulasuupiste
Valmistamiseks vajad: 4 tomatit, 2 väiksemat sibulat 100 g kreekapähklipuru, 70 g peterselli, 2 küüslauguküünt, 8 spl oliivõli, soola, musta pipart.
Pese ja kuivata tomatid, eemalda varrekoht ja lõigu hästi terava noaga õhukesteks ratasteks, kooritud sibulad horisontaalseteks ringideks, kreekapähklipuru prae kergelt läbi rasvatul pannil ja lase jahtuda. Kastmeks loputa ja kuivata petersell ning haki võimalikult peeneks, samuti küüslauk ning hõõru mõlemad kergelt sisse peensoolaga. Sega omavahel läbi, lisa õli ja sega uuesti. Aseta tometirõngad taldrikule koonilise tornina – vaheldumisi sibularatastega, vala peale kaste, raputa näputäis pipart ja kreekapähklipuru. Lase 15 minutit külmkapis seista, serveeri kaunistatult petersellioksakesega.

Nuudlid juurviljaga
Valmistamiseks vajad: 300 g vasikaliha, 1 porgand, 250 g brokkolit, 1 suur sibul, 1 väike suvikõrvits, 2 küüslauguküünt, veidi ingverijuurt, 1 paprika, 100 ml toiduõli, 3 spl sojasousti, 300 g nuudleid, soola, musta pipart, tilli.
Lõigu keedetud liha ja paprika peenteks ribadeks, riivi porgand, jaota brokkoli õisikuteks. Lõigu sibul ja suvikõrvits kuubikuteks, pressi küüslauk, riivi ingverijuur peenel riivil. Keeda nuudlid ja loputa, lase nõrguda. Prae vokpannil 2 minutit sibul, küüslauk ja ingver, lisa liharibad ja prae kuldse varjundini, pidevalt segades. Lisa porgand, brokkoli, paprika ja suvikõrvits, prae veel 5 minutit. Vala peale sojakaste, maitsesta soola ja pipraga, hauta 5 minutit. Lisa nuudlid, sega kõik läbi ja hauta 1 minut. Serveeri ülepuistatult hakitud tilliga.

 

Nipid

Valmistoidu säilimisest
Keedetud makaronid, pudrud, hautatud juurvili jmt säilib külmkapi alumisel riiulil värskena 2-3 päeva, kui hoiad neid kaanetatult, vahepeal avamata.

Kõrvalmaitse ­vältimisest
Et kuum valmistee ei lehkaks seebi, kohv tärpentiini järele, ära hoia nende kord juba avatud pakendeid tugevasti lõhnavate maitseainete, kakao, toiduvärvide vm toidukeemia naabruses.

Tsitruseliste ­värskusest
Apelsinid ja sidrunid ei närtsi, puitu, ei lähe hallitama ja püsivad mahlakaina ka pikemal säilitamisel, kui hoiad neid külmkapi alumistes kastides kilekotis, olles viljad enne kergelt üle võõbanud toiduõliga.

Saiatoodete ­säilitamisest
Et viilutatud saiatooted ei läheks hallitama ja nende sisu ei kuivaks, säilita neid jahedas kohas – kas kilekotis, millesse torgi augud, või puuliistudest leivakastis, millesse ka suletuna veidi õhku ligi pääseb.

Rafineerimata ­toiduõlist
Kui on vajadus seda suuremas koguses säilitada, lase õlil kõigepealt settida, siis kalla teise nõusse ning lisa ühe liitri kohta üks teelusikatäis soola ja näputäis puruks kuivatatud, siis puiruks tambitud või jahvatatud valget aeduba.

0 kommentaari Lisa kommentaar