horoskoopkuum videomüstilised loodmuusikanipid ja toitsaatusedsisuturundussuhtedtestidusutlususutlusedveebi eksklusiiv

Nipid ja toit

Nipid ja toit

Märts 2023

Toit Hakklihasupp Vaja läheb3 kartulit2 sibulat1 paprika1 sl võid või õli200 g hakkliha3 sl kontsentreeritud tomatipastat5 dl puljongit4 dl piimasoola ja musta pipart1 tl kuivatatud punet2 tl paprikapulbritValmistamineKoori kartulid ja sibulad. Lõika kartulid viiludeks, haki sibul. Lõika paprika ribadeks. Kuumuta sibul võis klaasjaks. Lisa ...

Nipid ja toit

Jaanuar 2023

Toit Ahjupaprikad kinoa ja hakklihagaVaja läheb3 suuremat paprikat1 dl kinoad + umbes 3 dl vett selle keetmiseks 300 g hakkliha250 g tomatipastat1 sibul50 g parmesani1-2 tl jahvatatud vürtsköömneidsuur peotäis hakitud tillisoola, pipartpeale raputamiseks riivjuustu (umbes 1,5 dl)ValmistamineValmista kinoa nagu pakendil kirjas, prae hakkliha sibulaga läbi ning ...

Nipid ja toit

November 2022

Toit AhjuomlettVaja läheb150 g peekonit või suitsusinki6 muna2 dl piima või kohvikoort100 g riivitud juustusoola ja musta pipart ValmistamineKuumuta ahi 180 kraadini. Vooderda 20x30 cm ahjuvorm küpsetuspaberiga.Kui kasutad peekonit, siis lõika see tükkideks ja prae mõõdukalt kuumal pannil kuldseks ja krõbedaks. Kui kasutad sinki, siis ...

Nipid ja toit

September 2022

Toit Sügisene krevetisuppVaja läheb:250 g munanuudleid½ punast tšillikauna1 paprika100 g väikeseid šampinjone250 g kirsstomateidõli praadimiseks1 sl kalakastet3 sl ketšupit1 laimi mahl1 l kuuma kanapuljongit200 g kooritud krevetteserveerimiseks rohelist sibulatValmistamineValmista munanuudlid vastavalt pakendil olevale õpetusele ja ...

Nipid ja toit

Aprill 2022

Palgapäevaeelne õhtusöök Vaja läheb:70 g kaerahelbeid1 väike porgand1 väike sibul100 g ube tomatikastmes0,5 köögiviljapuljongi kuubikut (või 1 tl muid maitseaineid, mida kapis leidub)Lisa potti kaerahelbed, peeneks hakitud porgand ja sibul ning pool puljongikuubikut. Vala peale nii palju vett, et koostisosad oleksid kaetud, aga mitte liiga ...

Nipid ja toit

Veebruar 2022

Toit Ukraina boršVaja läheb: 800g veise või vasika kondiliha, kaks sibulat, soola, musta tera pipart, paar loorberilehte, üks suur või mitu väikest peeti, veerand kapsast, üks suurem porgand, 100 g juursellerit, neli kartulit, 1 tl äädikat (5-6%-line), konserv purustatud tomateid, kolm küüslauguküünt, suhkrut, hakitud ...

Nipid ja toit

Jaanuar 2022

Toit Supp searibigaVaja läheb: 400 g searibi, 200 g valget redist, 100 g brokkoli vart, tükk ingverit, 2 spl heledat sojakastet, 1 tl soola, rohelist sibulat. Soovi korral maisi, progandit, pak choid või seeni.Valmistamine: Eralda searibid ühsteisest ja raiu need 4-5cm suurusteks tükkideks. Pane ribid 20 minutiks külma vette likku. Selle aja jooksul vaheta vett ...

Nipid ja toit

Detsember 2021

Toit Sealiha tšillipipragaVaja läheb: 250 g sealiha, roheline või punane tšillikaun, roheline või punane paprika, jupp ingverit, 3 küüslauguküünt, 3 sl heledat sojakastet, 1sl tumedat sojakastet, munavalge, 2 tl kartulitärklist, 1/2 tl kanapuljongi pulbrit, 1/2 tl soola, näpuotsaga valget pipart, meelepärast õli ...

Nipid ja toit

November 2021

Toit Täidetud kartulikorbidVaja läheb: 600 g keedetud kartuleid 1 muna 1 spl maisitärklistsool till TÄIDIS 200 g riivitud juustu 150 g toorjuustu küüslauguga 2 spl 20% hapukoort 1 munaValmistamine: Tambi 600-700 g keedetud kartulid pudruks, lisa 1 muna +1 spl maisitärklist ja maitsesta. Sega täidisematerjalid. Kartulipudru mass pritsi läbi tülli ...

Nipid ja toit

Oktoober 2021

Toit Kimchiga praetud riisVaja läheb: 200 g suitsupeekonit, sibul, 2 küüslauguküünt, 5 cm jupp ingverit, 4 dl kimchit, 5 dl keedetud aga jahtunud riisi, kaunistuseks hakitud rohelist sibulat. Soovi korral 1 spl gochujangi, 2 spl toasooja võid, 2 muna. Valmistamine: Haki peekon kuubikuteks, sibul ja küüslagugud väikesteks tükkideks ning riivi ...

Nipid ja toit

September 2021

Toit Frititud feta mee ja pistaatsiategaVaja läheb: pakk feta juustu, filotaina lehed, oliivi­õli, mett, hakitud pistaatsiapähklid, kookosõli frittimiseks.Valmistamine: Lõika fetajuustust ca 2cm x 2cm jämedused piklikud kangid. Laota filotaina leht lõikelauale ja pintselda seda oliiviõliga. Tõsta peale teine filotaina leht ja pintselda ...

Nipid ja toit

August 2021

Toit Riisipuder ­vaarikategaVaja läheb: 2,5 dl pudruriisi, 7,5 dl piima, 45 g vaniljekastmepulbrit, 400 g vaarikaid, 2 sl tuhksuhkrut. Riisi keetmiseks vett ja soola. Valmistamine: Kui keedad 2,5dl riisi, siis mõõda selleks 5dl vett ning lisa soola ja keeda, kuni vesi on suuremalt jaolt riisi sisse imendunud. Lisa sellele 2/3 piima koguses ja lase segul madalal tulel seda ...

Nipid ja toit

Juuni 2021

Toit Lihtne Jaapani ­okonomiyakiVaja läheb: 500g kapsast, peotäis hakitud rohelist sibulat, 50g Panko riivsaia, 2 spl misopastat, 2 tl riivitud ingverit, 4 või 5 keskmist muna. Soovi  korral:  ameerika pärast peekoni või krevette. Kaunistuseks Kewpie majoneesi, okonomiyaki kastet, bonito helbeid, marineeritud ingverit, rohelist sibulat. Valmistamine: ...

Nipid ja toit

Mai 2021

Toit Külm kaljasupp ehk okroškaKoostisosad1,5 l kalja160 g keedetud veiseliha120 g keedetud või küpsetatud vasikaliha120 g taist keedusinki120 g sibulapealseid240 g värsket kurki160 g hapukoort2 keedetud munasuhkrutsinepitsoolamaitserohelistValmistamineLihatooted lõigata väikesteks kuubikuteks. Osa lihast võib asendada keedetud keele, taise ...

Nipid ja toit

Aprill 2021

Toit Koorene lõhesupp brokoliga Vaja lähebca 10 cm jupp porrut2 keskmise suurusega porgandit1 liiter kalapuljongit2 keskmist kartulit 1 väike brokoli 300 gr lõhefileed150 gr toorjuustusoola, pipart, tilliveidi õli ja võidValmistamineHaki koostisosad. Kuumuta poti põhjas keskmisel kuumusel õli ja või ning hauta siis porrut ja porgandit ...

Nipid ja toit

Märts 2021

Toit Bataadi ­ahjufriikartulidVaja läheb: üks suurem bataat, 1 spl paprika pulbrit, oliiviõli, 1 tl soola (võib ka maitsestatud sool olla, näiteks viikingite sool), 1 spl pitsa­ürtide segu või pune. Valmistamine: Kuumuta ahi 200°C-ni. Koori bataat ja lõika pikuti umbes 5-7 mm kangideks. Aseta kangid suuremasse kaussi ning lisa ...

Nipid ja toit

Veebruar 2021

Toit Kaneelipulgad ­sidrunikreemigaVaja läheb: 5 viilu valget röstsaia, 100 g sulavõid, 3 tl kaneeli, 95 g heledat Muscovado suhkrut, 300 ml crème fraîched, 200 ml toorjuustu (toa soe), 2 spl tuhksuhkrut, pool sidrunit. Valmistamine: Eelsoojenda ahi 175°C-ni. Sega omavahel crème fraîched, toorjuust, tuhksuhkur ning pigista hulka ...

Nipid ja toit

Jaanuar 2021

Toit Banaanileib (keeks)Vaja läheb: 125 g toasooja võid, 2,5 dl fariinisuhkrut, 2 muna, 3 dl nisujahu, 1 tl küpsetuspulbrit, 1 tl soodat, näpuotsatäis soola, 1 tl kaneeli, 1 tl vanillisuhkrut, 3 sl piima, 3 suurt vähemalt paar päeva seisnud banaani. Valmistamine: Kui või on olnud külmkapis, lase sellel vähemalt tunnike toas seista. Pane ahi ...

Nipid ja toit

Detsember 2020

Toit Inglise jõulukeeks (retsept 2011 aasta Õhtulehest)Vaja läheb: 190 g võid, 150 g suhkrut, 4 muna, 240 g jahu, 400 g erinevaid kuivatatud puuvilju (vali erinevat värvi), 1tl küpsetuspulbrit, 1dl konjakit või likööri, 1tl sidruni või apelsini riivitud koort, pisut soola. Soovi korral 100 g pähkleid ja 2-3 sm ingveri ...

Nipid ja toit

November 2020

Toit Lühikese leemega kartulVaja läheb: 10 kartulit, 250 g peekonit, 1 ­sibulat, soola, lihamaitseainet, veidi õli, maitse­rohelist.Valmistamine: tükelda peekon kuubikuteks, haki sibul. Koori ja lõika kartulid suuremateks tükkideks. Kuumuta pannil peekon väheses õlis  – esialgu madalal kuumusel, kuni rasv eraldub, siis pruunista ...

Nipid ja toit

Oktoober 2020

Toit Läätsed ­röstitud ­peetide ja ­porganditega6-8 inimesele475 g kuivatatud läätsesid5-6 suuremat porgandit5-6 suuremat peeti2 spl oliiviõlipeotäis värskeid maitsetaimi (nt basiilik või petersell)ühe sidruni riivitud koor75 g feta juustuKastme jaoks:120 ml oliiviõli2 küüslauguküüntühe sidruni ...

Nipid ja toit

September 2020

Toit Seene carbonara 400 g spagette 25 g võid 200 g seeni 3 küüslauguküünt 3 spl vahukoort või sojakoort 5 spl riivitud parmesani 2 suurt muna soola ja pipart Keeda spagetid. Samal ajal sulata pannil keskmisel kuumusel või. Haki seened ja purusta küüslauk ning lisa need pannile ja kuumuta 4-5 minutit, kuni seened on kuldpruunid ja ...

Nipid ja toit

August 2020

Toit Suvikõrvitsa-­kitsejuustu risoto 3-4 sl õli2 väikest šalottsibulat või 1 keskmine punane sibul250 g suvikõrvitsat0,5 tl kurkumit200 g Arborio risotoriisi2 dl kuiva valget veiniu 1,5-2 l kuuma köögiviljapuljongit30 g võid50-100 g parmesani juustu 50 g pehmet kitsejuustuveidi värskelt jahvatatud musta pipartHaki sibul ning ...

Nipid ja toit

Juuli 2020

Toit Vürtsikas mangotofu250 g maitsestamata tofut (näiteks Bon Soya)2,5 dl mangopüreed (näiteks Salvesti Ökoloogiline mangopüree)2 tl magushaput kastet soolaõli Pane tofu majapidamispaberisse ja pigista sellest vedelik välja. Lõika tofu suupärasteks tükkideks ja prae need keskmisel kuumusel õliga pannil mõlemalt poolt ...

Nipid ja toit

Mai 2020

Rabarberi-läätsesupp1 spl oliiviõli3 suurt porgandit3 sellerivart200 g punaseid läätsi100 g rabarberit2 taimse puljongi kuubikut940 ml vett1 tomatpeotäis peterselliKoori ja tükelda porgandid ja rabarber, tükelda tomat, seller ja petersell. Kuumuta potis keskmiselkuumusel õli ja porgandid. Kuumuta porgandeid 8-10 minutit, seejärel lisa seller ...

Nipid ja toit

Aprill 2020

Toit Lihtne porgandi-­koriandri supp neljale 1 spl õli1 hakitud sibul1 tl purustatud koriandrit1 keskmine kartul450 g porgandeid1,2 l taimset puljongitpeotäis värsket koriandritsoolaKoori ja haki kartul ning porgandid tükkideks. Kuumuta pannil õli, lisa sibul ja kuumuta, kuni sibul on pehme ja kuldpruun. Lisa potti sibul, purustatud koriander ja kartul, kuumuta ...

Nipid ja toit

Märts 2020

Toit Mehhikopärane riisiroog neljale purk (400 g) musti või punaseid ube 355 ml köögiviljapuljongit 190 g pruuni riisi 1 spl ja 1 tl tšillipulbrit (eraldi) 1 ja 0,5 tl köömnet (eraldi) 1 tl kurkumit meresoola 0,5 tl musta pipart 1 keskmine sibul 1 punane paprika 90 g spinatit 1 tl oliiviõli või 2 spl köögiviljapuljongit soovi korral ...

Nipid ja toit

Veebruar 2020

Suvikõrvitsa-suitsujuustu suppVaja läheb: 500g suvikõrvitsat, 1 porgand, 1 suurem sibul, 200g suitsujuustu, puljongit (sobib 1 kanapuljongi kuubik), õli, soola, musta pipart, tilli ja peterselli.Valmistamine: tükelda suvikõrvits, haki sibul, riivi jämeda riiviga porgand ja suitsujuust. Vala suvikõrvits üle puljongiga ja keeda tasasel tulel. ...

Nipid ja toit

Jaanuar 2020

Toit MaksakasteVaja läheb: 400g veise või sea maksa, 1 suur sibul, 1 väiksem porgand, õli, 1-2 sl jahu, 40dl vett, kuni 100g hapukoort, soola, pipart.Valmistamine: „ kuivata“ maks köögipaberiga. Eemalda kiled, lõika 1cm paksusteks tükkideks või ribadeks. Veereta maksatükid jahus ja prae need kiiresti pannil kuumas õlis. ...

Nipid ja toit

Detsember 2019

Toit Hautatud metskitse ­liha seentegaVaja läheb: 700g metskitse liha, 200g seeni (värskeid või soolatuid), 2 suurt sibulat, veidi porrut, 1 paprika, 2 tomatit, purustatud musta pipart, soola, hapu-või rõõska koort (soovi korral), õli.Valmistamine: Tükelda liha, pruunista see pannil õlis ja vala hautamispotti. Tükelda sibul, ...

Nipid ja toit

November 2019

Veiseliharullid suitsupeekoni ja porgandigaVaja läheb: 600g veise välisfileed, 150g suitsupeekonit, 2 porgandit, 1 sibul, 1dl kohvikoort, õli praadimiseks, 1sl jahu, soola, purustatud musta pipart.Valmistamine: lõika veiseliha ca 1cm paksusteks viiludeks, vasarda need õhukeseks. Raputa peale soola ja pipart. Viiluta porgandid ja sink samuti pikkadeks ribadeks, haki ...

Nipid ja toit

Oktoober 2019

Toit Õuna-, kõrvitsa- ja ­ebaküdooniamoos ­piparmünditeegaVaja läheb: 500g õunu, 500g kõrvitsat, 300g ebaküdooniat, 500g suhkrut, 150ml vett, piparmündilehtiValmistamine: Keetke kange piparmünditee. Pestud õunad koorida, eemaldada südamikud ja tükeldada, sama teha ka kõrvitsaga. Ebaküdooniad poolitada, ...

Nipid ja toit

September 2019

Peedisalati hoidisVaja läheb: 2kg peeti, 1kg porgandit, 1kg sibulat, 3dl õli, soola, suhkrut, 1-2 sl 30% äädikatValmistamine: kuumutada õlis tükeldatud sibul. Lisada köögikombainis peenema riiviga riivitud porgand ja peet. Kuumutada esialgu madalamal temperatuuril, kuni mahl välja tuleb. Kui on näha, et segu on liiga kuiv, võib lisada ...

Nipid ja toit

August 2019

Toit KurgisalatVaja läheb: 1kg kurke, 1sl soola,1sl suhkrut, 2 küüslaugu küünt, 1-2 sibulat, 1 kuhjaga sl. tilli, 1/3tl pipart.Valmistamine: pestud kurgid koorida ja viilutada, lisada kõik maitseained, segada. Lasta seista 24 tundi. Tõsta kurgid eelkuumutatud purkidesse. Purgid panna kuuma veega täidetud potti ja kuumutada 80 kraadi juures 20 minutit. ...

Nipid ja toit

Juuli 2019

Toit Suvikõrvitsa suppVaja: 500g suvikõrvitsat, 1 suurem sibul, 1-2 aedvilja puljongi kuubikut, 100g Merevaik juustu, taimeõli, tilli, soovi korral vahukoort.Tükelda suvikõrvits, sibul. Kuumuta õlis sibul klaasjaks, lisa kõrvitsa kuubikud, sega. Vala üle keeva veega, mis katab kuubikud ja pane puljongikuubik. Keeda tasasel kuumusel pehmeks. ...

Nipid ja toit

Juuni 2019

Toit Lihtne aedviljasupp minipelmeenidegaVaja läheb: 350g minipelmeene 4 kartulit 1/3 pakki külmutatud porgandeid hernestega (või värskeid porgandeid, herneid) 1 puljongikuubik, sibulapealseid, tilli.Keevasse vette panna puljongikuubik, minipelmeenid. Kui pelmeenid on keema hakanud, lisada tükeldatud kartul ja mõne aja pärast külmutatud juurviljad. ...

Nipid ja toit

Mai 2019

Toit Lihtne oblikasuppVaja läheb:1l puljongit (võib puljongikuubikust)1-2 kartulit 1 väike porgand1sl riisihelbeid1 peotäis oblikaid2 keedetud munahapukoortValmistamine: keevasse puljongisse pane porgandikuubikud, veidi aja pärast tükeldatud kartul ja riisihelbed. Kui kartulid on poolpehmed, lisa hakitud oblikad. (Oblikad olgu eelnevalt pestud, rootsud ...

Nipid ja toit

Aprill 2019 vol 1

Toit Pühade ­kohupiimakookPuru tegemiseks vajad: 250g võid, 350g jahu, 75-100g suhkrut, küpsetuspulbrit, pisut soola.Täidiseks vajad: 500g kohupiima, 5 muna, 100g suhkrut, 1 sidrun, rosinaid, kuivatatud aprikoose, 1 suurem õun.Valmistamine: tükelda või, lisa jahu, suhkur, noa otsatäis küpsetuspulbrit ja näpi kausis puruks. Pane puru ...

Nipid ja toit

Märts 2019 vol 1

ToitTäidetud paprikadValmistamiseks vajad: 7 paprikat, 1 porgand, 2 sibulat, 200 g valget kapsast, 2 tl tomatipastat, 3 spl toiduõli, à 1 tl suhkrut ja äädikat, 2-3 õhukest singiviilu, musta pipart, soola, maitserohelist.Kapsas lõigu ribadeks, sibulad haki peeneks, porgand riivi. Prae sibul ja porgand toiduõlis läbi, lisa kapsas ja prae kaane ...

Nipid ja toit

Veebruar 2019 vol 1

Toit KõrvitsapüreesuppValmistamiseks vajad: 800 g tükeldatud kõrvitsat, 1 suurem sibul, õli, taimne või kana puljongikuubik, 100 g juustu Merivaik. Serveerimiseks röstitud kõrvitsaseemneid, kõrvitsaseemne õli või tilli.Paksu põhjaga potis kuumuta õlis tükeldatud sibul. Lisa kõrvitsa kuubikud ja vala ...

Nipid ja toit

Jaanuar 2019 vol 1

Toit Köögiviljasupp juustugaValmistamiseks vajad: 1 l vett, 1 sibul, 3 küüslauguküünt, 2 spl toiduõli, 1 tl karrit, 2 punast paprikat, 1 hapukas õun, 2 sellerivart,  100 g merevaigu- ja sinihallitusjuustu, 1 kuubik köögiviljapuljongit, 1 tl paprikapulbrit, 1/4 tl cayenne´i pipart. Kaunistuseks viinamarju ja ...

Nipid ja toit

Detsember 2018 vol 1

Toit Värske tursk juurviljadegaValmistamiseks vajad: 2 võrdse suurusega turska,1 porgand, à 1 oks peterselli ja tilli, 2 spl konservherneid,1 punane paprika,1 spl võid, soola,musta pipart, toiduõli.Roogi kalad, loputa ja nõruta, tee ühele küljeleca 1 cm sügavused ristlõiked. Määri fooliumilehttoiduõliga, aseta kalad ...

Nipid ja toit

November 2018 vol 1

Toit Püreesupp seentestValmistamiseks vajad: 800 g šampinjone,1 sibul,2 spl toiduõli, 500 ml kanapuljongit, 4 saiaviilu, 50 g võid, 2 spl jahu, 100 ml kohvikoort, 1 küüslauguküüs, soola, musta pipart.Haki sibul, šampinjonid lõigu suurtemateks tükkideks. Kuumuta kastrulis õli, prae hakitud sibul selles kuldseks, lisa seened ...

Nipid ja toit

Oktoober 2018 vol 1

Toit Kalkunišnitsel juustukattegaValmistamiseks vajad: 8 kalkunišnitslit (à 75 g), 350 g koorega kartuleid, à 2 spl hapukoort ja äädikat, 100 g riivjuustu, 2 tomatit, soola, musta ja valge pipra segu, 4 spl toiduõli, rukkolat.Kuumenda pannil 2 spl toiduõli ja prae šnitsleid mõlemalt küljelt 1 minut. Maitsesta soola/pipraga, ...

Nipid ja toit

September 2018 vol 1

Toit Kana bešamellikastmesValmistamiseks vajad: 500 g kanahakkliha, 1/2 kl leivapuru, 2 muna, 3 küüslauguküünt, à 1 sibul ja loorberileht, 2 kl piima, 1 spl võid, 1/2 spl jahu, musta piprat, soola.Lõika 2 küüslauku ja sibul pooleks. Vala vokpanni piim (jättes 1/2 kl alles), lisa sibul/küüslauk ja loorberileht. Aja keema, ...

Nipid ja toit

August 2018 vol 1

Toit Tai salat  Valmistamiseks vajad: 500 g kapsast, 2 porgandit, 1 tsukiini, 50 g rohelist sibulat, veidi basiilikut ja piparmünti, 100 g seedripähkleid, 2 spl sidrunimahla, à 1 spl õunaäädikat, sojasousti, karrit ja mett, 5 spl oliivõli, veidi ingverijuurt, 1 tl tšillipipart.Lõigu kapsas peenteks ribadeks, riivi porgand jämedal ...

Nipid ja toit

Juuli 2018 vol 1

Toit Sealiharulaad ­ananassi ja juustugaValmistamiseks vajad: 4 viilu sealiha rinnatükki (à 150 g), 1 purk konserv-ananassirõngaid, 100 g riivjuustu, 50 ml toiduõli, rohelist tilli ja peterselli, soola, musta pipart.Kopi lihaviilud köögihaamriga pehmeks, maitsesta soola ja pipraga. Aseta lamedasse kaussi ja vala peale ananassikonservi mahl ning lase ...

Nipid ja toit

Juuni 2018 vol 1

Toit Juurviljasupp ­kanalihagaValmistamiseks vajad: 1 kanarinnak, 2 paprikat, 500g kartuleid, 1 väike kapsapea, 2 tomatit, 1 spl toiduõli, 1 porgand, soola, musta pipart, 2 l vett,  tilli.Keeda kanarind pehmeks soolaga maitsestatud vees, lõigu kuubikuteks ja kurna puljong. Puhastatud paprikad lõigu peenteks ribadeks, porgand riivi jämedal riivil. Haki ...

Nipid ja toit

Mai 2018 vol 1

Toit LambalihasalatValmistamiseks vajad: 300 g keedetud lambataid, 200 g punaseid konserv-türgiube, 2 sibulat, 1 punane parika, 2 marineeritud kurki, 2 tomatit, 1 tl sinepit, 1 küüslauguküüs, 4 spl oliivõli, 2 spl hakitud maitserohelist, soola, musta pipart.Lõigu liha ribadeks, kurna ubadest välja vedelik, Sibul lõigu poolratasteks, paprika ...

Nipid ja toit

Aprill 2018 vol 1

Toit Juurviljavorm  Valmistamiseks vajad: 400 g kõrvitsaliha, 2 eri värvi paprikat, 200 g brüsseli kapsast, 1 sibul, 8 kirsstomatit, 6 spl toiduõli. 1 spl valget kuiva veini, 1 spl mett, soola, musta pipart, maitserohelist.Lõigu kõrvitsaliha võrdseteks kangideks, pestud ja kuivatatud brüsseli kapsad pooleks, kooritud sibul ...

Nipid ja toit

Märts 2018 vol 2

Toit Püreesupp avokaadostValmistamiseks vajad: 2 küpset avokaadot, 2 spl sidrunimahla, 1 sibul, 1 küüslauguküüs, 2 sp laimimahla, 700 ml juurviljapuljongit, 1 spl sojasousti, 50 g kinzaad, 1 laimi koor, 1 soovikohane paprika, piparmündilehti, soola, punast pipart.Pese avokaado, eemalda kivid ja lõigu „liha” tükkideks ning piserda ...

Nipid ja toit

Märts 2018 vol 1

Toit Kohupiima-­kirsitaskudValmistamiseks vajad: 400 g külmutatud lehttaigent, 300 g külmutatud kirsse, 750 g kohupiima, 100 g pehmet võid, 200 g suhkrut, 4 muna, vaniljet, 1/2 tl küpsetuspubrit, 3 spl piima, riivitud sidrunikoort.Lase kirsid sõelal lahti sulada. Klopi või suhkruga läbi, lisa 3 muna, kohupiim, vanilje, küpsetuspulber ja ...

Nipid ja toit

Veebruar 2018 vol 2

Toit RukkileivavormValmistamiseks vajad: 200 g tahket rukkileiba, 3–4 munarebu, 1 kl õuna- või mõnda muud mahedalt hapukat mahla, maitse järgi suhkrut, 1 tl kaneelipulbrit või riivitud sidrunikoort, 100 g hapukoort, võid.Leota leivaviilud mahlas ja suru puulusikaga puruks. Vahusta munarebud suhkru ja maitseainetega, lisa neile hapukoor ja leivapuder. ...

Nipid ja toit

Veebruar 2018 vol 1

Toit Suupiste ­kalkunifileest  Valmistamiseks vajad: 700 g kalkunifileed, 120 g peekonit, 200 ml valget kuiva veini, 100 g saiasisu, 2 muna, 8 spl oliivõli, 4 spl kreekapähklipuru, soola, musta pipart, piparmündilehti.Haki piparmünt peeneks, purusta pähklituumad, murenda sai ja sega kõik kokku, lahtilöödud munadega, lisa sool ja pipar. ...

Nipid ja toit

Jaanuar 2018 vol 2

Toit Lihapirukad kohupiimaga Valmistamiseks vajad: 250 g võid, 350 g jahu, 50 g kohupiima, 1 sibul, 1 paprika, 3 spl oliivõli, 250 g hakitud loomaliha, 2 spl tomatipastat, 2 muna, 3 spl riivsaia, soola.Lõigu külm või kuubikuteks, sega jahu kohupiimaga, lisa soola, mätsi taignapalliks ja jäta tunniks külmkappi. Puhasta ja haki sibul, lõigu ...

Nipid ja toit

Jaanuar 2018 vol 1

Toit Tortilja paprikagaValmistamiseks vajad: 700 g kartuleid, 2 eri värvi paprikat,1 sibul, 1 küüslauguküüs, 5 spl oliiv­õli, 5 muna, 100 ml piima, 50 g riivjuustu, soola, musta pipart.Pestud kartulid aseta kuuma vette ja keeda 20 minutit. Lase jahtuda, koori ja lõigu võrdse paksusega viiludeks. Paprikad lõika pikuti pooleks, eemalda ...

Nipid ja toit

Detsember 2017 vol 2

Toit Vasikaliha kõrvitsagaValmistamiseks vajad: 400 g puhast „kõrvitsaliha”, à 1 paprika- ja tšillikaun, 2 sibulat, 2 küülauguküünt, 300 g konservtomateid, 600 g vasikaliha, 100 g konservmaisi, 2 spl toiduõli, soola, musta pipart, maitserohelist.Lõigu puhastatud paprika ribadeks, haki tšillikaun, sibulad, ...

Nipid ja toit

Detsember 2017 vol 1

Toit Pitsa salaamigaValmistamiseks vajad: 400 g tomatikonservi lõike, 2 spl tomatipastat, 250 g mozarellalõike, 4 spl riivparmesani, 3 spl võid, 200 g salaamiviile,1 tl suhkrut, 15 g pärmi, 300 g jahu, 5 spl oliivõli, soola, värsket basiilikut.Sulata pärm 3 spl soojas vees, lisa jahu, suhkur ja sool, sega ja jäta 15 minutiks seisma. Lisa 100 ml ...

Nipid ja toit

November 2017 vol 2

Toit Hakkliha-köögiviljahautisValmistamiseks vajad: sibulat, küüslauku, erivärvilisi paprikaid (3 tk), üks väiksem suvekõrvits, purk hakitud konservtomateid, 1/2 kg kodust hakkliha, maitsestamiseks ürdisegu soolaga ja värskeid ürte ning oliivõli praadimiseks.Haki sibul ja küüslauk. Prae koos hakklihaga pannil õlis ...

Nipid ja toit

November 2017 vol 1

Toit Kartulisupp ­peekonigaValmistamiseks vajad: 1/2 kg kartuleid, 3 erivärvilist paprikat, 100 g peekonit, 1/2 l lihapuljongit, 3 spl hapukoort, punast pipart, köömneid, soola, toiduõli, maitserohelist.Lõigu puhastatud kartulid kuubikuteks, seemnetest ja säsist puhtad paprikad väikesteks ruutudeks. Peekon lõigu peenteks ribadeks, prae ...

Nipid ja toit

Oktoober 2017 vol 2

Toit Vürtsikas lillkapsasValmistamiseks vajad: 1 kg lillkapsast, 50 ml oliivõli, 100 g kartulitärklist, 100 g jahu, 1 kurk, 220 g maitsestamata (soja)jogurtit, à 1/2 tl musta ja tšillipipart, maitsekohaselt soola, rohelist peterselli ja tilli.Kastmeks sega jahu ja tärklis 450 ml toaleige veega, lisa 1 spl õli, natuke soola, pipraid, sega ja jäta ...

Nipid ja toit

Oktoober 2017 vol 1

Toit Kana juurviljadegaValmistamiseks vajad: 1kilone kana, 3 küüslauguküünt, 3 paprikat, 2 sibulat,1 suvikõrvits, 4 tomatit, 30 g võid, toiduõli, 1/2 tl koriandrit, soola, musta pipart, maitserohelist.Jaota loputatud kana võrdseteks tükkideks, lisa sool. Kuumal pannil prae õlis pruuniks jämedalt hakitud küüslauk. Lisa ...

Nipid ja toit

September 2017 vol 1

Toit Supp konservist kilu tomatisValmistamiseks vajad: 1 karp konservi kilu tomatis, 1 sibul, 2-3 kartulit, 5-6 prisket rohelise sibula pealset, 1 porgand, 2 küüslauguküünt, 1 spl toiduõli, 1 loorberileht, soola, musta pipart, rohelist tilli.Aja vesi keema, pane sellesse tervelt puhastatud sibul ja keeda 40 minutit. Tõsta välja. Koori kartulid, lisa ...

Nipid ja toit

August 2017 vol 2

Toit Tervislikud ja toitvad türgioapirukadValmistamiseks vajad: 5 kl jahu, 4 tl kuiva pärmi, 3 spl toiduõli, 1/2 tl soola, 1/2 tl suhkrut. Täidiseks: 1,5 kl kuivatatud türgiube, 2 sibulat, soola, toiduõli.Lase ube 6 tundi liguneda toaleiges vees, seda aegajalt vahetades. Siis loputa, kurna, vala peale värske vesi ja keeda ca 1,5 tundi. Nõruta ...

Nipid ja toit

August 2017 vol 1

Toit Kanapraad õuntegaValmistamiseks vajad: kana kaaluga ca 1 kilo, 4 magushaput õuna, 1 keskmine sibul, paar peterselli koos juurtega, musta pipart, soola.Haki pestud ja kuivatatud petersell võimalikult peeneks, sega soola ja pipraga ning hõõru kana sellega tugevalt sisse. Lõigu südamikust puhastatud õun ja kooritud sibul viiludeks ning topi ...

Nipid ja toit

Juuli 2017 vol 2

Toit Kartulisalat juurviljagaValmistamiseks vajad: 300 g kartuleid, 2 paprikat, 1 õun, 3 tomatit, 2 sibulat, 2 marineeritud kurki, 1 kõvaks keedetud muna, sinepit, toiduõli. Äädikat, soola, musta pipart, suhkrut, rohelist peterselli.Keeda koorimata kartuleid 25 minutit, vala üle külma veega ja puhasta. Õun ja paprikad vabasta seemnetest ja ...

Nipid ja toit

Juuli 2017 vol 1

Toit Sealiharulaad küüslaugugaValmistamiseks vajad: 1 kilo seafileed, 4-5 spl majoneesi, 100 g kõva juustu, 4 küüslauguküünt, päevalilleõli, soola, musta pipart, brokkolit, porgandit, maitserohelist.Lõigu liha võrdseteks viiludeks ja haamerda läbi. Hõõru soola ja pipraga, kata majoneesiga mõlemad küljed ...

Nipid ja toit

Juuni 2017 vol 2

Toit Kosutav kamaValmistamiseks vajad: 200 g kreeka jogurtit, 200 g vahukoort, 4-5 spl kamajahu, 2 sl suhkrut, ports maasikaid, tibake soola.Sega kohupiima hulka suhkur, tibake soola, vahusta koor ja sega ained, siis lisa kamajahu. Enne serveerimist hoia kamasegu külmkapis. Kausikestesse pandud portsjonid kaunista maasikate ja melissi või piparmündilehekesega. Lahe ...

Nipid ja toit

Juuni 2017 vol 1

Toit Pikantne tursaseljankaValmistamiseks vajad: 1 kg turska, 100 g suvalist suitsukala, 2 sibulat, 2 spl tomatipastat, 5 spl oliive, 1 sidrun, 1 cm tšillipiprakauna, üks loorberileht, rohelist tilli ja peterselli.Loputa ja puhasta tursk, filee sega suitsukalaga. Paiguta tursa pea, uimed, saba ja luud, koos suitsukalalt eemaldatutega, 6 klaasi vette. Lisa loorberileht, keeda ca 30 ...

Nipid ja toit

Mai 2017 vol 2

Toit Kanamaksapasteet pistaatsiapähklitegaValmistamiseks vajad: 500 g kanamaksa, 2 kanatiiba puljongiks, 200 g pekki, 2 saiaviilu, 4 munarebu, 50 g võid, 100 g vahukoort, 50 ml konjakit, 1/2 kl puhastatud pistaatsiapähkleid, soola, valget pipart, muskaati.Keeda 0,5 l veega tiibadest puljong, lisa saiasisu, hõõru ühtlaseks massiks ja lase jahtuda. Aja toores ...

Nipid ja toit

Mai 2017 vol 1

Toit Praetud kala ­„kapsakasukas”Valmistamiseks vajad: 1 kg värsket kala (mintai, heik...) 1/2 keskmist pead värsket kapsast, 1 sibul, 2 porgandit, 2 spl tomatipastat, 1 spl jahu, 1/2 spl suhkrut, soola, musta pipart, toiduõli, rohelist peterselli.Roogi kala, fileeri ja lõigu tükkideks, haki pestud ja nõrutatud kapsas. Sibul koori, kraabi ...

Nipid ja toit

Aprill 17 vol 3

Toit „Kaheksajalg” ­hakklihagaValmistamiseks vajad: 1 kl keefiri, 2 tl kuivpärmi, 1 spl suhkrut, soola, à 1 spl arahiisi ja toiduõli, 1 muna, 3 kl jahu, 300 g hakkliha, 1 sibul, 2 spl hapukoort.Sega pärm, suhkur ja 3 spl sooja vett ja lase 15 min seista. Soojenda keefir 1/2 spl toiduõliga, ühenda eelnevaga, lisa jahu ja sool ja pane veel 40 min ...

Nipid ja toit

Aprill 17 vol 2

Toit Tatrateftelid ­šampinjonidegaValmistamiseks vajad: 3/4 kl tatrtangu, 600-700 g värskeid šampinjone, 2 sibulat, 1 tl kartulitärklist, 1 spl tomatipastat, 1 kl lihapuljongit, 1 muna, toiduõli, soola, rohelist tilli.Keeda tatar veega pudruks. Haki kooritud sibulad ja šampinjonid parajalt peeneks ja prae väheses õlis, läbi segades. ...

Nipid ja toit

Aprill 17 vol 1

Toit Gruusia hinkalid eesti moodiValmistamiseks vajad: pelmeenitaigent piima-vee segust, jahust ja soolast (lisatud väheke toiduõli), 500 g soovikohast hakkliha, 2 küüslauguküünt, soola, musta pipart, vastavalt maitsele piri-piri-pipart, maitserohelist.Sega hakklihasse maitsekohaselt soola, piprad ning peeneks hakitud maitseroheline. Ka natuke külma vett, et ...

Nipid ja toit

Märts 17 vol 3

Toit Supp kilutomatikonservistValmistamiseks vajad: 1 karp konservi „kilu tomatis”, 2-3 kartulit, 1 porgand, 1 sibul, 2 küüslauguküünt, 1 spl toiduõli, 1 loorberileht, soola, musta pipart, rohelist sibulat.Aja vesi keema, pane sellesse üks keskmise suurusega, kooritud, tükeldamata sibul ja keeda 40 minutit tasasel tulel. Tõsta sibul ...

Nipid ja toit

Märts 17 vol 2

Toit Ahjukana virsikutegaValmistamiseks vajad: 4 kanarinda, 3 virsikut (või 5 aprikoosi),1 kl juurviljapuljongit, 1/3 kl suvalisi pähklituumi, toiduõli, tšillipulbrit, rohelist sibulat või porrut, soola.Kuumuta sügavas pannis 2 spl toiduõli ja aseta sellesse kanarinnatükid.Lase kaane all haududa 10 minutit, aegajalt lihatükke ...

Nipid ja toit

Märts 17 vol 1

Toit Singirullid ­koorekreemigaValmistamiseks vajad: 8 suuremat singiviilu, 200 g šampinjone, 200 ml vahukoort, 2 spl riivitud mädarõigast, 1 tl suhkrut, 1 tl sidrunimahla, 1 lahtiklopitud munarebu, sulatatud juustu, 50 g majoneesi, soola, musta pipart, maitserohelist.Pese ja nõruta puhastatud šampinjonid ja haki peeneks. Vahusta koor ja riivi ...

Nipid ja toit

Veebruar 17 vol 1

Toit Brokkolisupp ­suitsulihagaValmistamiseks vajad: 750 g brokkolit, 2 sibulat, 2 küüslauguküünt,125 g suitsutatud seakaela- või kanaliha, 20 g võid, 1 l lihapuljongit, 80ml hapukoort, soola, musta pipart, rohelist tilli ja peterselli.Jaota pestud brokkoli õisikuteks, jämedamad varreotsad lõigu ratasteks , koori sibulad ja ...

Nipid ja toit

Jaanuar 17 vol 2

Toit Pikantne ­kõrvitsapüreesuppValmistamiseks vajad:  500 g kõrvitsat, 2 porgandit, 1 sibul, 1/2 tl karrit, 2 spl riisi, 20 g ingverijuurt, soola, musta pipart, toiduõli, maitserohelist.Vabasta kõrvits koorest ja seemnetest ja lõigu „liha” keskmisteks kuubikuteks. Lõigu kooritud sibul poolratasteks, puhastatud porgandid riivi ...

Nipid ja toit

Jaanuar 17 vol 1

Toit Kalapraad paprikagaValmistamiseks vajad: 500 g suvalist, lemmikkalafileed, 1 sidrun, à 1 punane ja kollane paprika, 1 soolakurk, tüümiani, rosmariini, toiduõli, soola, valget pipart, rohelist tilli ja peterselli.Loputa, kuivata ja lõigu kalafilee võrdseteks tükkideks, hõõru need üle soola, valge pipra, tüümiani ja ...

Nipid ja toit

Detsember 16 vol 2

Toit Kohupiima-purjekad juurviljagaValmistamiseks vajad: 6 viilu rukkileiba, 3 muna, 1 tomat, 1 väike porgand, pool suurt sibulat, 1/2 paprikat, 50 g võid, 250 g pehmet kohupiima, salatilehti, petersellioksakesi, soola.Aseta munad külma vette, aja keema, keeda tasasel tulel 7 minutit ja jahuta. Klopi pehmeks soojendatud või läbi koos kohupiimaga, maitsesta soolaga ja ...

Nipid ja toit

Detsember 16 vol 1

Toit Roheline suppValmistamiseks vajad: 1 suur sibul, 50 g rohelist peterselli, 500 g spinatit, 2 l juurviljapuljongit, 5 muna, 500 g kartuleid, 50ml oliivõli, 100 ml hapukoort, 10 musta oliivi, soola, musta pipart.Koori kartulid ja lõigu kangideks, keeda neid puljongis 10 minutit. Kooritud ja peeneks hakitud sibulat prae oliivõlis, spinatid lõigu ribadeks. Lisa sibul ...

Nipid ja toit

November 16 vol 2

Toit Šampinjonivorm ­suvikõrvitsagaValmistamiseks vajad: 2 keskmist suvikõrvitsat, 1 porgand, 250 g šampinjone, 2 muna, 100 g võid, 75 g jahu, toiduõli, soola, musta pipart, värsket tilli.Puhasta porgand ja riivi jämedal riivil (või keeda poole küpsuseni ja lõigu väikesteks kuubikuteks). Pestud ja vigastustest ...

Nipid ja toit

November 16 vol 1

Toit Kreeka salatValmistamiseks vajad: 2 kollast paprikat, 1 keskmine punane sibul, 1 värske kurk, 150 g fetajuustu oliividega, 4 tomatit, à 4 spl oliivõli ja õunaäädikat, 1/2 laimi mahl, 30 g lehtsalatit, 100 konservoliive (kivideta) näputäis vürtsipulbrit, soola, musta pipart.Puhasta juurviljad, sibul lõigu võimalikult ...

Nipid ja toit

Oktoober 16 vol 4

Toit Kanafilee ­šampinjonidegaValmistamiseks vajad: 3-4 magushaput õuna, 200 g šampinjone, 1 kg kanafileed, 2 keskmist sibulat ja porgandit, 3 küüslauguküünt, soola, musta  pipart, toiduõli, rohelist peterselli ja tilli.Pese ja puhasta õunad ja porgandid, koori sibulad ja küüslauk, haki petersell võimalikult ...

Nipid ja toit

Oktoober 16 vol 3

Toit Kalkunisalat ­„kurgipaadis”Valmistamiseks vajad: 150 g keedetud kalkunifileed, 2 suurt kurki, taist sinki ja rohelise salati lehti à 50 g, 30 g fetajuustu, 1 keedetud muna, 1 punane paprika, 1 tl majoneesi, köömneid, soola, jogurtit, rohelist tilli.Pese kurgid ja eemalda nende pehmem „sisikond” nii, et jääksid alles nagu kergelt ...

Nipid ja toit

Oktoober 16 vol 2

Toit Lihaleib ­pistaatsiategaValmistamiseks vajad: 500 g küülikufileed, 500 g kodust hakkliha, 300 g kanamaksa, 1 muna, 200 g suitsupeekonit, 1 kl pistaatsiapähkleid, 1 paprika, 1 sibul, 2 küüslauguküünt, 2 spl valget kuiva veini, 2 saiaviilu, näputäis köömneid, basiilikut, musta pipart, soola, toiduõli.Küülikuliha ...

Nipid ja toit

Oktoober 16 vol 1

Toit SidruniküpsisekookValmistamiseks vajad: 500 g rabedaid küpsiseid, 200 g võid, 500 ml vahukoort, 1 purk kondenspiima, 2 sidruni mahl. Glasuuriks. 2 munavalget, 1-1,5 kl suhkrut, punast toiduvärvi.Sega küpsisepuru võiga, aseta plaadile või ümarvormi. NB! Kui küpsetad plaadil, aseta purule ümber kartoonist piirded. Vahusta kondenspiim ...

Nipid ja toit

September 16 vol 4

Toit Tatrapirukas ­kohupiimagaValmistamiseks vajad: 2 kl keeva vett, 1 kl tatratangu, 1 spl võid, 2 spl suhkrut, 100 g rosinaid, 400 g 5protsendilise rasvasusega kohupiima. 3 muna, vedi soola.Kalla tatratangud sügavasse panni, kalla peale keev vesi, lisa või ja sool, hauta kaanega kaetult ca 15 minutit. Samal ajal hõõru munad koos suhkruga kergelt vahule, ...

Nipid ja toit

September 16 vol 3

Toit Heeringas õuna ja juurviljagaValmistamiseks vajad: 1 vähesoolane heeringas, 1 sibul, 2 magushaput õuna, 1 keedumuna, 1 vars sellerit, 2 keedukartulit, 2 -porgandit, 1 -peet, majoneesi, soola, musta pipart, rohelist tilli.Puhastatud heeringas lõigu ühesuurusteks tükkideks, õun, sibul ja sellerivars väikesteks kuubikuteks. Koori muna ja eralda ...

Nipid ja toit

September 16 vol 2

Toit Lihapirukas tomatitegaValmistamiseks vajad: 200 g jahu, 1 tl kuiva pärmi, 125 ml piima, soola, rasvainet küpsetamiseks. Täidiseks: à 500 g spinatit ja liha, 2 sibulat, 50 g võid, 3 muna, 50 g piimas leotatud saia, 4 keskmist tomatit.Lisa sõelutud jahule pärm, piim ja maitsekohaselt soola. Sega taignaks ja lase soojas, tõmbetuuleta kohas 40 ...

Nipid ja toit

September 16 vol 1

Toit Baklažaanid singigaValmistamiseks vajad: 2 suurt baklažaani, 250 g sinki või kanafileed, 300 g korea porgandit, 1 küüslauguküüs, 4 spl majoneesi 1/ tl koriandrit, toiduõli, soola, rohelist peterselli..Soustiks haki küüslauk hästi peeneks ja sega majoneesisse, siis koriander ja sega hoolikalt läbi. Sink vlõigu ribadeks ...

Nipid ja toit

August 16 vol 3

Toit Kanašnitsel kartulitegaValmistamiseks vajad: 800 g kanafileed, 4 muna, 1,5 kl riivleiba, 2 küüslauguküünt, 1/2 kl jahu, 4 spl toiduõli, 1 kg kartuleid, 1/2 sidrunit, 30 g peekonit, 3 kl maitsestamata jogurtit, soola, musta pipart, maitserohelist.Lõigu kanafilee 1 cm paksusteks tükkideks, maitsesta ja klopi läbi. Hõõru üle ...

Nipid ja toit

August 16 vol 2

Toit LillkapsakotletidValmistamiseks vajad: 600 g kartuleid,100 g jahu, 800 g lillkapsast, 4 spl toiduõli, 2 tl karripulb­rit, 2 sibulat, 1 munarebu, 1 spl hakitud rohelist sibulat, soola.Keeda soolaga maitsestatud vees kartulid, vala vesi ära ja purusta, lisades 1 tl jahu, soola ja munarebu. Lillakapsas jaota õisikutest, millest 300 g blanšeeri soolatud vees, ...

Nipid ja toit

August 16 vol 1

Toit Juustupirukas ­juurviljadegaValmistamiseks vajad: 400 g pärmitaigent, 200 g brokkolit, 2-3 punti spinatit, 250-300 g kitsejuustu, peotäis kreekapähklipuru, 1 muna, soola, musta pipart.Rulli 2/3 taignast oma ümara ahjuvormi mõõtudele vastavaks nii, et jätkuks ka püstservade moodustamiseks, ja tõsta see vormi. Ülejäänud ...

Nipid ja toit

Juuli 16 vol 4

Toit Rassolnik ahjupotisValmistamiseks vajad: 1/2 kana,1 porgand, 4-5 keskmist kartulit, 2 soolakurki, 1/2 kl odrakruupe, 2 keskmist sibulat, rohelist peterselli, soola, musta pipart.Jaota kanakeha võrdseteks portsjoniteks ja paiguta poti põhja. Loputa ja koori kartulid, lõigu kuubikuteks, puhastatud porgand riivi jämedal sõelal. Koori sibul ja lõigu ...

Nipid ja toit

Juuli 16 vol 3

Toit Kana juurviljadegaValmistamiseks vajad: 800 g kanafileed, 5 keskmist sibulat, 4 porgandit, 4 väikest baklažaani, 4 erinevat paprikat, 4-5 tomatit, 4 küüslauguküünt, 1 tšillikaun, toiduõli, soola.Pese juurviljad, puhasta vastavalt ja lõigu/haki. Prae õlis, keskmisel tulel parajaks lõigutud kanafilee ja maitsesta soolaga. Lisa ...

Nipid ja toit

Juuli 16 vol 2

Toit Hallitusjuustukartulid fooliumis800 g värskeid keedetud kartuleid, 2 kuni 3 sibulat, 1 tl purustatud musta pipart, 150 g Valio sinihallitusjuustu, 2 dl 35%-list rõõska koort, peterselliViiluta keedetud kartulid ja haki sibulad. Lõika fooliumist 5 suurt tükki. Jaota kartul ja sibul tükkidele, peale puista musta pipart. Kuumuta rõõsk koor, ...

Nipid ja toit

Juuli 16 vol 1

Toit Part tomatite ja ­maitserohelisegaValmistamiseks vajad: 1,5-2kilone part (või ka sama kogus noore kalkuni liha), kimp rohelist petersellist, basiilikust ja tüümianist, 3-4 küüslauguküünt, soola, musta pipart, päevalilleõli. Kastmeks: 4-5 spl maitsekohast tomatipastat, 1 tl suhkrut, 5 spl oliivõli, 1 spl konjakit või 2 spl ...

Nipid ja toit

Juuni 16 vol 4

Toit Puuvilja/marjahautis pähklitegaValmistamiseks vajad: 350 ml piima, 100 g suhkrut, 100 g (maisi)mannat, 2 spl võid, vaniljesuhkrut, 1 muna, 1 nektariin, 30 g pähklituumi, 100 g aedmaasikaid, à 2 spl õuna- ja maasikamoosi, 2 spl kohvikoort, 1 tl riivitud sidrunikoort.Aja piim keema, lisa suhkur ja vaniljesuhkur, puista manna ja keeda (segades)10 minutit. Jahuta, ...

Nipid ja toit

Juuni 16 vol 3

Toit Kanasalat ­juurviljadegaValmistamiseks vajad: 3 tomatit, 200 g hiina kapsast, 5 musta oliivi, 300 g kanarinda, 5 keedumuna, 100 g konservherneid, šampinjone ja soovikohast juustu, 60 ml oliivõli, 300 ml majoneesi, 1/2 sidruni mahla, 4 küüslauguküünt, 1 tl soovikohast sinepit, soola, värskeid salatilehti jm maitserohelist.Hiina kapsas ja juust ...

Nipid ja toit

Juuni 16 vol 2

Toit Beseetort ­maasikategaTaigna valmistamiseks vajad: 4 munavalget, 1/2 kl suhkrut, 1 kl kookosehelbeid. Kreemiks: 500 g vahukoort, 2 spl tuhksuhkrut, 200 g musta šokolaadi, 100 g aedmaasikaid, 2 tl želatiini, 4 munarebu, vaniljet, piparmünti.Eralda munavalged rebudest ja vahusta, aegamisi suhkrut lisades, veidi enne lõpetamist lisa kookosehelbed. Vala ...

Nipid ja toit

Juuni 16 vol 1

Toit Šašlõkk lihast ja kartulistValmistamiseks vajad: 600 g keedetud kartuleid, 8 viilu peekonit, 1 punane paprika, 400 g vasikataid, 100 ml kuiva valget veini 3 spl sulatatud võid, 10 g hakitud maitserohelist, soola, musta pipart.Lõika kartulid neljaks, peekon pikkadeks peenteks ribadeks, mis mässi ümber kartulite. Pestud ja kuivatatud liha ...

Nipid ja toit

Mai 16 vol 4

Toit Kartulipannkoogid ­kohupiimagaValmistamiseks vajad: 500 g kohupiima, 10 keskmist kartulit, 500 g lomahakkliha, 70 g suitsupekki, 70 ml toiduõli, 1-2 sibulat, 3 spl hapukoort, soola, musta pipart.Pese ja koori kartulid, riivi, pigista mahl välja. Hõõru 300-350 g kohupiima läbi sõela, sega kartuliga, maitsesta soola ja pipraga. Saadud massist vormi ...

Nipid ja toit

Mai 16 vol 3

Toit Ahjus röstitud ­pastinaagidValmistamiseks vajad: 4 keskmist pastinaaki, 2 spl värsket, tüümiani, 2 küüslauguküünt, 2 spl vedelat mett, oliivõli, võid, soola, musta pipart, soovi/võimaluse korral kitsejuustu.Pestud ja narmasjuurtest puhastatud pastinaagid lõigu pikiti õhukesteks viiludeks või peenteks ...

Nipid ja toit

Mai 16 vol 2

Toit Lihtne frikadelli­supp/raguuValmistamiseks vajad: 8 kartulit, 200 g kanahakkliha, 1 porgand, 1 sibul, 3 küüslauguküünt, 300 g konserv-türgioakaunu ja 3 spl -herneid, 1/2 kl nuudleid, 1 spl mannat, 1 muna, soola, musta pipart, toiduõli, maitserohelist.Koori kartulid, porgand, sibul ja küüslauk. Kartulid lõigu suurteks, porgandid ...

Nipid ja toit

Mai 16 vol 1

Toit Kapsasalat ­granaatõuntegaValmistamiseks vajad: ca 600 g valget peakapsast, 1 punane salatisibul, 1/2 granaatõuna, 1/2 sidruni mahl, soola, musta pipart, toiduõli, soovikohast maitserohelist.Pese ja kuivata kapsas, eemalda jämedamad varrerootsud ja haki kapsalehed võimalikult peeneks. Maitsesta soolaga ja mudi kergelt kätega – et mahl kapsast ...

Nipid ja toit

Aprill 16 vol 4

Toit Aprikoosisalat ­juustugaValmistamiseks vajad: 500 g valget peakapsast, 300 g aprikoose, 1 väike suvikõrvits, 1 punane sibul, 1 pea rohelist peterselli, 100 g kõva juustu, à 1 spl vedelat mett ja õunaäädikat, 4 spl oliiv­õli, soola, musta pipart.Lõigu kapsas peenteks ribadeks ja vajuta läbi vähese soolaga. Pese ...

Nipid ja toit

Aprill 16 vol 3

Toit Kasahhi mantidValmistamiseks vajad: 500 g taist lambaliha (võid asendada sea- või vasikalihaga), 500 g sibulaid, 1 kl lihapuljongit, 1 muna, 1 tl toiduõli, 1,5-2kl jahu, soola, 1 spl võid, musta pipart.Sega muna, toiduõli, või, lihapuljong ja jahu taignaks. Keera küpsetuspaberisse ja lase toatemperatuuris 1-1,5 tundi seista. Haki liha noaga ...

Nipid ja toit

Aprill 16 vol 2

Toit Lambalihasupp ­kasahhi moodiValmistamiseks vajad: 500 g lambaliha, 100 g pekki, 3 sibulat, 3 kartulit, 2 paprikat, 3 porgandit, 2 tomatit, 6-8 musta pipratera, 1 loorberileht, soola, rohelist peterselli.Vala lambaliha üle 2,5 l veega ja hauta kaane all 2,5 tundi, tõsta välja ja lõigu kuubikuteks. Aseta viiludeks lõigutud pekk kuumale pannile. On see ...

Nipid ja toit

Aprill 16 vol 1

Toit Frikadellid valges kastmesValmistamiseks vajad: 800 g hakkliha, 4 tomatit, 1 kl kuivikupuru, 300 g juustu, 1/2 kl piima, 2 muna, 2 küüslauguküünt, soola, pipart, piparmünti. Kastmeks: 1 spl jahu, 3 spl võid, 1/2 kl piima, 2 kl kanapuljongit, soola.Ühenda hakkliha, munad, kuivikupuru, leige piim, paaneks hakitud küüslauk, sool ja pipar. Vormi ...

Nipid ja toit

Märts 16 vol 4

Toit Tsukiinipaadid krabilihagaValmistamiseks vajad: 4 tsukiinit, rohelist sibulat, 25 g võid, 200 g krabiliha, 30 g mannat, 2 muna, 2-3 tomatit, 4 spl juurviljapuljongit, soola, musta pipart, rohelist tilli.Pese tsukiinid, lõika igalt pikuti maha 1/4 ja uurista välja osa sisemusest. Pane saadud „paadid“ 4 minutiks keeva vette, vala üle külma veega ja ...

Nipid ja toit

Märts 16 vol 3

Toit Lihaleib hakkliha ja juurviljadegaValmistamiseks vajad: 200 g saiaviile, 800 g hakkliha, à 1 kollane ja punane paprika, 200ml kohvikoort, 1 tl sinepit, 2 muna, 2 sibulat, 250 g tomateid, 125 ml soovikohast puljongit, veidi piima, soola, pipart, maitserohelist.Niisuta saiaviile piimas. Lõigu puhastatud paprikad peenteks viiludeks,haki maitseroheline. Pigista saiaviilud pudruks ...

Nipid ja toit

Märts 16 vol 2

Toit Kartulipannkoogid ­liha ja kohupiimagaValmistamiseks vajad: 500 g kohupiima, 10 keskmist kartulit, 500 g loomahakkliha, 70 g suitsupekki, 70 ml toiduõli, 1-2 sibulat, 1 spl hapukoort, soola, pipart.Pese, koori ja riivi kartulid ning pigista neist mahl välja. 300-350 g kohupiima suru läbi sõela, sega kartuliga ja maitsesta soolaga. Sellest massist vormi ...

Nipid ja toit

Märts 16 vol 1

Toit Paprikasupp forelligaValmistamiseks vajad: 2 steiki forelli või lõhet, à 1roheline, punane ja kollane paprika, 1 sibul, 1 sidrun, 2-3 sellerijuurt koos pealsetega, muud soovikohast maitserohelist, soola jm maitseaineid.Puhasta kalasteigid ja jaota pooleks. Koori sibul, puhasta petersell, loputa ja kuivata. Paprikatest eemalda seemned ja lõigu peenteks ribadeks. ...

Nipid ja toit

Veebruar 16 vol 4

Toit Baklažaani-j­uurviljasalatValmistamiseks vajad: 4 keskmist baklažaani, 2 tomatit, 1 porgand, 1 (soovikohane) paprika, 1 sibul, 3 küüslauguküünt, soola, musta pipart, toiduõli, rohelist peterselli.Lõigu pestud ja plekkidest puhastatud baklažaanid ca 1,5 cm paksusteks ratasteks ja prae napis õlis mõlemast küljest kergelt pruuniks. ...

Nipid ja toit

Veebruar 16 vol 3

Toit Makaronid ­krabipulkadegaValmistamiseks vajad:  300 g krabipulki, 250 g makarone, 100 g konservmaisi, 200 g kirsstomateid, 50 g brõnzat, 2 muna, 1/2 kl jahu, soola, musta pipart, maitserohelist, 1/2 kl piima, 1 soolakurk, toiduõli.Sega munarebud jahu ja piimaga, maitsesta soola ja pipraga. Valged vahusta kõvaks vahuks ja sega juurde. Lõigu krabipulgad ...

Nipid ja toit

Veebruar 16 vol 2

Toit PorgandikotletidValmistamiseks vajad: 1 kg peenemaid porgandeid, 2 spl (maisi)mannat. 1 muna, 100 ml piima, soola, 1 spl suhkrut, 100 g riivsaia, 100 g riivjuustu, toiduõli, soovikohaseid maitseaineid.Pese, puhasta ja kuivata porgandid ja riivi jämedal riivil. Vala üle külma piimaga ja hauta tasasel tulrel 20 minutit. Lisa manna, sega ja hauta veel 5 minutit. ...

Nipid ja toit

Veebruar 16 vol 1

Toit Supp-assortii ­salenejaleValmistamiseks vajad: 100 g porrut, 100 g tomatit, 75 g kollast paprikat, 250 valget peakapsast, 350 g brokkolit, 150 g lillkapsast, 1/2 petersellitaime, 2 rohelist sibulat, 750 ml juurviljapuljongit, 100 g sellerijuurt, soola, pipart.Lõigu porru ratasteks, tomatid (pärast kile ja seemnete eemaldamist, pikilõikudeks, paprika ribadeks. Valge ...

Nipid ja toit

Jaanuar 16 vol 2

Toit Küpsetatud kanafilee õrnas marinaadisValmistamiseks vajad: 4 kanafileed, soola, musta pipart, kaunistuseks rohelist peterselli. Marinaadiks: 1 kanapuljongikuubik, 3 spl palsamiäädikat, 4 spl oliivõli.Loputa kanafileed, kuivata ja hõõru maitsekohaselt sisse pipra ja soolaga. Valmista marinaad: ühenda sügavas keraamilises kausis ...

Nipid ja toit

Jaanuar 16 vol 1

Toit Tomati(õuna)supp paprikagaValmistamiseks vajad:1 kg tomateid, 1 suur, teravam paprka, 1 hispaania kurk, 3-4 küüslauguküünt, 2 tl õuna- või punast veiniäädikat, 4 spl oliivõli, soola, musta pipart. Täienduseks: 100 g suitsu-. 200 g fetajuustu, basiilikut.Lõigu kooritud kurk kuubikuteks, samuti seemnetest puhastatud ...

Nipid ja toit

Detsember 15 vol 2

Toit Mahlane ­loomaliharulaadValmistamiseks vajad: 800 g loomalihafileed, rohelist peterselli, 1 väike sibul, soola, musta pipart, 2 magushaput õuna, 6 tk kuragaad, 100 g kõvemat juustu.Lõika lihatükk keskelt pikuti pooleks, aga nii, et pooled jääksid ühendusse (nagu avatud raamat), kata kilega ja haamerda ühtlaseks, võimalikult ...

Nipid ja toit

Detsember 15 vol 1

Toit Kanapraad juurviljagaValmistamiseks vajad: 800 g kanafileed, 5 sibulat, 4 porgandit, 3 baklažaani, 4 paprikat, 5 tomatit, 4 küüslauguküünt,, 1 tšilli, toiduõli, soola, maitserohelist.Kõik juurviljad ja liha loputa üle, nõruta võrdlemisi kuivaks ja tükelda. Prae kanafilee õlis tasasel tulel pehmeks. Maitsesta soolaga, ...

Nipid ja toit

November 15 vol 2

Toit Tomati-sibulasupp juustugaValmistamiseks vajad: 2 suurt sibulat, 2 porgandit, 4 tomatit, 1 paprika, 400 g valgeid konservube, 100 g riivjuustu, 220 g teokarbipastat, 1,5 l juurviljapuljongit, 30 ml õli, 70 ml palsamiäädikat, soola, musta pipart, rohelist tilli ja/või basiilikut.Haki sibul, riivi porgandid jämedalt, lõigu paprika väikesteks ...

Nipid ja toit

November 15 vol 1

Toit Baklažaanid hispaania moodiValmistamiseks vajad: 4 baklažaani, 300 g hakkliha, 1 sibul, 1 porgand, 3 tomatit, 1 paprika, 1 tl sidrunimahla, soola, pipart, toiduõli, rohelist peterselli.Lõigu pestud baklažaanid pikuti pooleks, puhasta sisemusest ja haki see eraldi peeneks. Haki kooritud sibul, riivi puhastatud porgand, lõigu võrdseteks kuubikuteks tomatid ja ...

Nipid ja toit

Oktoober 15 vol 2

Toit Kartulisupp ­peekonigaValmistamiseks vajad: 400 g keedetud muredaid kartuleid. 200 g sellerijuurt, 1 keskmine sibu, 1 küüslauguküüs, 8 peekoniviilu, 900 ml juurviljapuljongit või vett, 100 ml vahukoort, 2 spl hakitud peterselli, soola, musta pipart.Lõigu kartulid ja sellerijuur võrdse suurusega kuubikuteks. Haki sibul ja küüslauk ...

Nipid ja toit

Oktoober 15 vol 1

Toit Praetud paprikad ­peekonigaValmistamiseks vajad: 6 erinevat värvi paprikat, 6 viilu taisemat peekonit, 4-5 priskemat küüslauguküünt, tubli portsjon rohelist tilli, peterselli ja basiilikut, soola, musta pipart, näputäis paprikapulbrit, 2 spl toiduõli.Vala sügavale pannile õli, aja kuumaks, prae peekoniviilud mõlemalt poolt ...

Nipid ja toit

September 15 vol 2

Toit Soojad seenevõileivadValmistamiseks vajad: 500 g austerservikuid, ´a 20 g rohelist peterselli ja tilli, 3 küüslauguküünt, 3 spl oliivõli, 2 spl 5% äädikat, 4 viilu kandilist leiba, 200 g kirsstomateid, soola, musta pipart.Loputa ja nõruta seened, lõigu õhukesteks viiludeks, haki till ja petersell peeneks. Aja laial ...

Nipid ja toit

September 15 vol 1

Toit Loomafilee ­ananassigaValmistamiseks vajad: 180 g loomalihafileed, 1 väiksem ananass, 2 spl oliivõli, 2 spl sojasousti, 1 küüslauguküüs, 1 tl sidrunimahla, näputäis soola, 4 suurt lehte rohelist salatit.Koori ananass ja lõigu sisu 1 cm3 suurusteks kuubikuteks. Lõigu loomafilee (ristipidi)ribadeks mõõdus 1x5 cm, lao ...

Nipid ja toit

August 15 vol 2

Toit Paprika-kodujuustupirukasValmistamiseks vajad: 110 g võid, 3 dl mitmevilja jahusegu, 1.5 dlkaerahelbeid, 1 dl kodujuustu, soola.Katteks: 500 g paprikat, 100 g porrulauku, 2 dl (35%) rõõska koort, 3 dl kodujuustu, 4 muna, 3 dl riivjuustu maitsestamiseks soola, pipart, peterselli, basiilikut ja vorstirohtu.Näpi omavahel külm või ja jahu. Lisa kaerahelbed ...

Nipid ja toit

August 15 vol 1

Toit Hapukapsasalat ­punase pipragaValmistamiseks vajad: 500 g hapukapsast, 1 sidrun, 1 õun, 1 suur kaun magusat punast pipart3 pead rohelist sibulat, 3 spl oliivõli, 3 spl päevalilleseemneid, soola, musta pipart, suhkrut.Loputa sidrun kuumas vees, kuivata, riivi koor maha, mahl pigista välja. Koori õun, lõigu 8 viiluks ja piserda üle 1/2 sidruni ...

Nipid ja toit

Juuli 15 vol 2

Toit Pikantne idamaine salatValmistamiseks vajad: 1 mango, 1 magus paprika, 1 tšillikaun, 50 g rukkolat, 12 puhastatud kuningkrevetti, 2 küüslauguküünt, 6 spl oliivõli, 1 spl valget veiniäädikat, mõni tilk balsamiiniäädikat, 2 cm3 riivitud ingverijuurt, jääkapsalehti, musta pipart, soola.Pese ja koori mango, lõigu ...

Nipid ja toit

Juuli 15 vol 1

Toit Kana-juustusuppValmistamiseks vajad: 1 pakk maitsekohast Toasty-juustu, 2 kuubikut (1,5 liitrit) kanapuljongit, 1 suitsukanakoib, 1 porgand, 3 kartulit, 1 sibul, 1 spl oliivõli, soola, soovikohast maitserohelist.Puhastatud kartulid lõigu kuubikuteks ja pane keevasse kanapuljongisse. Riivi porgand jämedal riivil ja prae õlis, lisa õhukesed sibulaviilud, prae ...

Nipid ja toit

Juuni 15 vol 2

Toit Grill-kanakoivad ­apelsinimarinaadisValmistamiseks vajad: 10 kanakoiba, 1/2 kl sojasousti, 2 apelsini, 3 spl sinepit, 1 tl koriandriteri, musta pipart, näputäis soola, toiduõli.Pese ja nõruta kanakoivad. Koori apelsinid, koored lõigu pikkadeks peenteks ribadeks, sisust pigista mahl välja, lisa sellele sojasoust, solks toiduõli ja sinep ning ...

Nipid ja toit

Juuni 15 vol 1

Toit Pardirinnaku-salatValmistamiseks vajad: 2 pardirinnakut (à 200 g), 400 ml kanapuljongit, 50 g soolata arahiisi, 450 g erinevate salatiliikide lehti, 1 pirn, 6 spl toiduõli, 5 spl apelsinimahla, 2 spl äädikat, 1/2 tl mett, soola, pipart.Aja puljong keema, aseta sellesse pardiliha ja keeda 15 minutit. Prae arahiis rasvata pannil kergelt „jumekaks“ ja ...

Nipid ja toit

Mai 15 vol 2

Toit Heeringasalat ­„õunakaussides“Valmistamiseks vajad: 4 suurt õuna, 2 kergsoolaheeringafileed, 3 keedetud muna, 3 spl majoneesi, 1 spl sidrunimahla, musta pipart, paprikapulbrit, pool sidrunit, rohelist peterselli.Poolita ühesuurused õunad, uurista välja südamed ja, koort purustamata, osa viljalihast. Piserda üle sidrunimahlaga, et nad ...

Nipid ja toit

Mai 15 vol 1

Toit Hapukapsasupp ­seentegaValmistamiseks vajad: 400 g hapukapsast, 70 g kuivatatud seeni (või värskeid šampinjone), 1 porgand, petersellijuurt, 1 loorberileht, 1 sibul, 2 spl tomatipüreed, 1 spl nisujahu, 2 spl toiduõli, 1 tl suhkrut, soola.Leotatud seened või šampinjonid haki peeneks ja prae õlis. Loputatud ja nõrutatud kapsastele ...

Nipid ja toit

Aprill 15 vol 2

Toit Müsli eesti moodiValmistamiseks vajad: 1/2 kl eeltöötlemata kaerahelbeid, 1/2 kl külmutatud vaarikaid, 1 virsik, 1 tl mett, 1/2 kl maitsestamata jogurtit, keeva vett.Vala kaerahelbed üle ca 200 ml keeva veega, sega, kata kaanega ja jäta ca 5 minutiks seisma. Tõsta kaas maha, lisa mesi ja sega (ära klopi!) uuesti, et mass muutuks õhulisemaks. ...

Nipid ja toit

Aprill 15 vol 1

Toit Suupiste teftelite ja maisigaValmistamiseks vajad: 100 g saia, 1 sibul, 1 suur küüslauguküüs, 250 g konservmaisi, 500 g hakitud suvalist tailiha, 1 muna, 1 spl oliivõli, soola, musta pipart, 2 kirsstomatit, rohelise salati lehti, maitserohelist.Haki puhastatud sibul ja küüslauk peeneks, pane maisikonserv sõelale nõrguma. Niisuta saiaviile ...

Nipid ja toit

Märts 15 vol 2

Toit Mandariinisalat ­krevettidegaValmistamiseks vajad: 2 mandariini, à 1/2 kollast ja punast paprikat, salatilehti, à 50 g kõva ja pehmet juustu, 100 g krevette, soola, rohelist peterselli. Kastmeks: à 1 spl majoneesi, sidrunimahla ja naturaalset jogurtit, näputäis suhkrut ja valget pipart.Jaota kooritud, säsist puhastatud mandariinid ...

Nipid ja toit

Märts 15 vol 1

Toit Tomati-sibulasuupisteValmistamiseks vajad: 4 tomatit, 2 väiksemat sibulat 100 g kreekapähklipuru, 70 g peterselli, 2 küüslauguküünt, 8 spl oliivõli, soola, musta pipart.Pese ja kuivata tomatid, eemalda varrekoht ja lõigu hästi terava noaga õhukesteks ratasteks, kooritud sibulad horisontaalseteks ringideks, kreekapähklipuru prae ...

Nipid ja toit

Veebruar 15 vol 2

Toit Porgandi püreesuppValmistamiseks vajad: 400 g porgandeid, 1 suur kartul, 2 väikest sibulat 1 küüslauguküüs, 2 spl oliivõli, 500 ml juurviljapuljongit, 100 ml vahukoort, 1-2 spl sidrunimahla, 2 spl hapukoort, kardemoni, koriandtrit, soola, cayenne´ipipart, 4 viilu rukkisepikut, 2 spl võid.Puhasta kartul ja porgand, lõigu kuubikuteks, ...

Nipid ja toit

Veebruar 15 vol 1

Toit Täidetud šampinjonidValmistamiseks vajad: 500 g suuri šampinjone, 100 g juustu, 250 g kanafileed, 50 g majoneesi, 1 spl hakitud peterselli, 1 tl toiduõli, soola, musta pipart, kuiva basiilikut.Eemalda loputatud ja kuivatatud šampinjonidelt jalad ja kuplitelt liigne kile. Täidise valmistamiseks lõigu keedetud ja jahutatud kanafilee väikesteks ...

Nipid ja toit

Jaanuar 15 vol 2

Toit KüüslaugusuppValmistamiseks vajad: 200 g väherasvast suitsuliha, 3 muna, 1 suur pea küüslauku (6-7 prisket küünt), 2-3 keskmist (muredamat sorti) kartulit, rukkileiva kuivikukuubikuid, soola, pipart, maitserohelist.Koori kartulid ja lõigu kuubikuteks, liha peenteks ribadeks. Aja vesi keema, pane vette ja keeda umbes 20 minutit. Puhasta ...

Nipid ja toit

Jaanuar 15 vol 1

Toit Kalakotletid ­seenetäidisega6 portsjoni valmistamiseks vajad: 500 g tursa-  või heigifileed, 100 g saia, 2 sibulat, 100 g šampinjone, 5-6 spl toiduõli, maitseaineid, soola, riivsaia.Aja kalafilee läbi hakkmasina. Haki pool sibulast võimalikult peeneks ja prae 1 spl toiduõlis. Lase kooritud saial 10-15 minutit vees liguneda, vajuta ...

Nipid ja toit

Detsember 14 vol 2

Toit Seapraad seente ja juurviljadega(4-5 portsjoni) valmistamiseks vajad: 500 g sealiha, 6 kartulit, 300 g metsaseeni, 1 porgand, 1 sibul, 100 g lehttaigent, 1/2 kl punast kuiva veini, 1/4 kl piima, 50 g võid, 1 muna, toiduõli, 1/2 tl koriandrit, soola, musta pipart.Keeda kartulid, lisa või, piim, sool ja tambi püreeks. Porgand ja sibul haki võimalikult peeneks ...

Nipid ja toit

Detsember 14 vol 1

Toit Seene/juurviljanapoleonikookValmistamiseks vajad: 1 keskmine kapsapea, 2 muna, 150 ml õlut, 100 g jahu, 150 g majoneesi, 350 g šampinjone, 3 porgandit, 3 sibulat, toiduõli, soola, musta pipart, näputäis karrit, rohelist peterselli.Glasuuriks sega kausis jahu, õlu, lahtiklopitud munad ja sool/pipar. Eemalda kapsalt 12 lehte ja kopi lõikelaual ...

Nipid ja toit

November 14 vol 2

Toit Aromaatne ­vasikaliha-guljašš6 portsjoni valmistamiseks vajad: 1kg vasika-abaliha, 200 g sibulat, 1 õun, 1 spl jahu, 3 spl oliivõli, 2 spl tomatipastat, 300 ml roosat veini, 800 ml lihapuljongit, 600 g kõrvitsasisu, 1 õun, 200 ml kohvikoort, kaneeli, soola, musta pipart.Koori õun, puhasta seemnetest ja lõigu viiludeks, ...

Nipid ja toit

November 14 vol 1

Toit Pirukad õunapovidlo või -džemmigaTaigna valmistamiseks vajad: 1 spl kuiva pärmi, 2 supilusikatäit suhkrut, 4 spl toiduõli, 1 kl vett, jahu. Täidiseks parajas koguses õunapovidlot või -džemmi.Sõelu jahu hoolikalt läbi, nii et see võimalikult õhuliseks jääks ning sega kuiva pärmiga. Siis sega juurde ...

Nipid ja toit

Oktoober vol 2

Toit Saleneja sibulapirukasTaina valmistamiseks vajad: 800 g jahu, 30 g värsket pärmi, 400 ml sooja, keedetud vett, soola. Täidiseks: 8 keskmise suurusega sibulat, 200 ml suvalist toiduõli, soola.Lahusta pärm leiges vees ja lisa nii palju jahu, et tekiks parajalt püdel mass. Kata nõu rätiga ja pane tunniks sooja kohta seisma. Siis, lisades ...

Nipid ja toit

Oktoober 14 vol 1

Toit Risotto lõhe ja ­paprikagaValmistamiseks vajad: 600 g lõhefileed, 1/2 tl valget pipart, 2 spl sidrunimahla, 1 sibul, 2 paprikat,, 4 spl toiduõli, 150 g ümarat riisi, 300 ml kalapuljongit, 2 spl hakitud basiilikut, 100 g riivjuustu, soola.Lõigu filee tükkideks, raputa peale valge pipar ja piserda üle sidrunimahlaga. Haki sibul, lõigu ...

Nipid ja toit

September 14 vol 2

Toit Lõhe greipfruudiga4 portsjoni valmistamiseks vajad: 400-500 g lõhefileed, 2 keskmist greipfruuti, 4-5 spl pruunsuhkrut, näputäis punast pipart, soola, tüümianilehti.Ühest greipfruudist pigista mahl maksimaalselt välja. Teine greip koori, jaota lõikudeks ja eemalda neilt kile. Sügavas pannis ühenda greibimahl suhkru ja punase ...

Nipid ja toit

September 14 vol 1

Toit Tomatisupp punaste põldubadegaValmistamiseks vajad: 700 g tomateid, 2 küüslauguküünt, 1 kuubik lihapuljongit, 2 sibulat, 1 tšillikaun, 2 spl oliivõli, 200 g fetajuustu, 1 purk punaseid konservube, 30 g rohelist peterselli, punast pipart, soola.Kalla tomatid üle kuuma, siis külma veega, eemalda nahk ja püreesta koos küüslaugu ...

Nipid ja toit

August 14 vol 2

Toit Kanasupp omletigaValmistamiseks vajad: 600 g külmutatud juurvilju, 1,3 l kanapuljongit, näputäis kurkumi, 300 g keedetud kanafileed, tabaskokastet, maitserohelist.Omletiks: 2 muna 120 ml piima, 1 spl riivjuustu, soola.Klopi munad lahti, sega piimaga, lisa sool ja riivjuust, vala võiga määritud, lameda põhjaga savikaussi, kata kaanega ja aseta 25 ...

Nipid ja toit

August 14 vol 1

Toit Paprika-kurgi külmsuppValmistamiseks vajad: 1 l keefiri, 1 kurk, 3 küüslauguküünt, 1 paprika, 1/2 kl kreekapähklipuru, kuivatatud saiakuubikuid, 2 spl oliivõli, rohelist sibulat, tilli, soola.Koori kurk ja lõigu kuubikuteks, pressi küüslauk, peenesta kreekapähklituumad ja sega kõik kokku. Lisa keefirile klaas keedetud, sooja ...

Nipid ja toit

Juuli 14 vol 2

Toit Tomatikülmsupp ­paprikagaValmistamiseks vajad: 3 tomatit, 3 kurki, 1-3 erineva värviga paprikat, 1 sibul, 2 küüslauguküünt, 1/2 sidrunit, 1/2 kl oliivõli, soola, rohelist tilli, kuivatatud saiakuubikuid, musta pipart.Eemalda tomatitelt kile ja peenesta sisu. Kurgid ja seemnetest puhastatud paprikad lõigu, vastavalt soovile, kas kuubikuteks ...

Nipid ja toit

Juuli 14 vol 1

Toit Pähkli-küüslaugusalatValmistamiseks vajad: 200 ml (20-30protsendilist) hapukoort, 3 küüslauguküünt, 4-5 kreekapähkli tuuma, soola, maitserohelise soovikohast segu (till, basiilik, rukkola jne...)Kõigepealt loputa maitseroheline. Nõruta, kuivata ja haki võimalikult peeneks. Koori küüslauk ja lase läbi pressi. ...

Nipid ja toit

Juuni 14 vol 2

Toit Kuumade päevade ­tomatisuppValmistamiseks vajad: 1 viilutatud kirdesai, 1 sibul, 2 muna, 100 g kõvemat suitsuvorsti (või salaamit), 1 kg tomateid, 1-2 spl õunaäädikat, 3 küüslauguküünt, soola, musta pipart, rohelist tilli.Aseta tomatid 30 sekundiks keeva vette, misjärel eemalda neilt koor. Lõigu nende „liha“ ...

Nipid ja toit

Juuni 14 vol 1

Toit Kartuli-­šampinjonihautisValmistamiseks vajad: 900 g šampinjone, 3 suuremat kartulit,, 80 g tomatipüreed, 180 g sibulat, 140 g porgandit, 50 g sellerijuurt, 160 g valgerõigast, 200 g tomateid 20 g jahu, 5-6 spl toiduõli, 1 loorberileht, soola, rohelist tilli vm soovikohast maitserohelist.Pese seened, keeda, lõigu ühesuurusteks tükkideks ...

Nipid ja toit

Mai 14 vol 2

Toit Eskalopp sidrunigaValmistamiseks vajad: 2-3 sealihalõiku, 30 g jahu, 1 tl riivitud sidrunikoort, 100 ml juurviljapuljongit, 2 küüslauguküünt, 1 sidrunilõik, 1 spl sidrunimahla, 30 g rohelist sibulat, toiduõli, soola, musta pipart.Sega jahu riivitud sidrunikoorega, maitsesta lihalõigud soola ja pipraga ja pööra jahus. Kuumuta pannil ...

Nipid ja toit

Mai 14 vol 1

Toit Sibulasupp juustugaValmistamiseks vajad: 4-5 keskmise suurusega sibulat, 2 spl võid, 2 spl nisujahu, 1,5 l soovikohast puljongit, 100 g mõnda teravamaitselisemat sulatatud juustu või kergesti sulavat riivjuustu, 100-150 ml hapu- või kohvikoort, soola, suhkrut, musta pipart, paprikapulbrit, maitserohelist.Koori ja haki sibulad, prae kastruli põhjas ...

Nipid ja toit

Aprill 2014 vol 2

Toit Loomaliha teravas kastmesValmistamiseks vajad: 600 g pehmet loomaliha, 2 spl sidrunimahla, 2 küüslauguküünt, 400 g kartuleid, 6 spl oliivõli, 2 tšillipipart, 150 g ketšupit, 200 ml lihapuljongit, soola, maitserohelist.Lõigu liha portsjoniteks, klopi läbi, maitsesta soola ja pipraga, piserda üle sidrunimahlaga. Suru küüslauk ...

Nipid ja toit

Aprill 2014 vol 1

Toit Viinamarjasupp andaluusia moodiValmistamiseks vajad: 300 g viinamarju, 2 saiaviilu jagu kuivatatud kuubikuid, 100 ml kohvikoort, 50 g rohelist sibulat, 2 küüslauguküünt, 100 g pehmemat juustu, 100 g mandleid, 20 g rohelist tilli, 1 spl veiniäädikat, 3 spl oliivõli, soovikohaselt soola ja vürtse.Pese viinamarjad ja aseta 250 g neist ...

Nipid ja toit

Märts 2014 vol 2

Toit Juurviljasupp ­prantsuse moodiValmistamiseks vajad: 500 g türgiube, 6 värsket kartulit, 1 sibul, 1 porgand, 100 ml kohvikoort, soola, musta pipart, 3 l vett, kaunistuseks mõni oksake või hakitud rohelist tilli ja peterselli.Lõigu türgioakaunad 3 cm pikkusteks tükkideks, vala peale 3 l külma vett, aja keema ja keeda 5 minutit. Puhasta porgand ...

Nipid ja toit

Märts 2014 vol 1

Toit Kanasalat ­seedripähklitegaValmistamiseks vajad: 2 kanarinda, 150 g kitsejuustu, 2 spl seedripähkleid, 2 spl mett, 1 spl sinepit, 1 spl balsamiäädikat, 1/2 kl oliivõli, 5-6 lehte rohelist salatit, soola, musta pipart.Lõigu kanarind ribadeks, sega meesse sinep, määri kanarind sellega sisse ja prae oliivõlis küpseks. Siis paiguta ...

Nipid ja toit

Veebruar 2014 vol 2

Toit Lihtne hommikukeeksValmistamiseks vajad: 150 g margariini, 100 g suhkrut, 4 muna, 1 tl äädikaga kustutatud soodat, 1,5-2 kl jahu, 1 kl pähklipuru (soovitavalt eri liikidest), 100 g tumedat šokolaadi, 50 g kuragaad, toiduõli.Pehmeks soojendatud margariinile lisa suhkur, siis munad, ja sega ühtlaselt läbi. Siis lisa jahu ja sooda, sega parajalt ...

Nipid ja toit

Veebruar 2014 vol 1

Toit Heeringasalat munagaValmistamiseks vajad: 400 g suitsuheeringafileed, 2 värsket kurki, 2 hapukat õuna, 1 tomat, 1 kõvaks keedetud muna, 1 rohelise salati pea, võrdses koguses rohelist sibulat ja peterselli, à 2 supilusikatäit oliivõli ja 30%list äädikat, soovikohaseid maitseaineid ja soola.Koori õunad ja kurgid ning lõigu ...