horoskoopkuum videomüstilised loodmuusikanipid ja toitsaatusedsisuturundustestidusutlusedveebi eksklusiiv

November 14 vol 2

Toit

Aromaatne ­vasikaliha-guljašš
6 portsjoni valmistamiseks vajad: 1kg vasika-abaliha, 200 g sibulat, 1 õun, 1 spl jahu, 3 spl oliivõli, 2 spl tomatipastat, 300 ml roosat veini, 800 ml lihapuljongit, 600 g kõrvitsasisu, 1 õun, 200 ml kohvikoort, kaneeli, soola, musta pipart.
Koori õun, puhasta seemnetest ja lõigu viiludeks, kõrvits ca 2x2 cm kuubikuteks. Haki sibul, lõigu liha 6 võrdseks tükiks, pööra jahus ja prae koos sibulaga oliivõlis. Lisa tomatipasta, hauta 2 minutit, lisa pool veinist ja hauta veel 3 minutit. Maitsesta soola ja pipraga ja lase 35 minutit haududa minimaalsel tulel. Lisa kõrvits, õun, koor, ülejäänud vein ja lihapuljong, hauta 25 minutit. Lisa veel veidi-pipart ja puista üle vähese kaneeliga.

Lõhesuupiste juustuga
4 portsjoni valmistamiseks vajad: 300 g vähesoolast lõhet, 100 g kõva juustu, 100 g vahukoort, 150 g sulatatud juustu, 200 g krabiliha, tilli. Kastmeks: 1 sidruni mahl, 100 g oliivõli, 1 spl suhkrut, soola, värsket kurki ja salatilehti.
Riivi kõva juust, sega sulatatud juustu ja jahutatud vahukoorega, mikserda hoolikalt läbi. Haki till ja krabiliha, sega juustumassile. Lõigu lõhe 16 viiluks ja aseta paarikaupa (ristis) toidukilega vooderdatud 8 vormi nii, et nende otsad veidi üle servade rippu jääksid. Lisa igale vormile 2 spl juustumassi, kata lõheviilude otstega, siis toidukilega ja pane 2 tunniks külmkappi. Koori kurk, lõigu pikuti peenteks liistakuteks. Sega koostisained kastmeks. Kummuta vormide sisu salatilehele ja kaunista kastmega üle valatud kurgiliistakutega.

Nipid

Juustu käitlemisest
Kui tahad nautida millist tahes juustu selle maksimaalses kvaliteedis, ära osta seda korraga rohkem kui tänaseks-homseks. See võib küll ka kauem hästi maitseda, aga temas on juba surnud mõned kõige kasulikumad bakterid ja mineraalained. Kui su elupaiga kaugus poest ei võimalda seal ülepäeviti käimist, siis:

¤ Juust säilib kauem värskena, kui asetad ta külmutuskapis maksimaalsele kaugusele sügavkümkambrist. Pakkimiseks kasuta sealjuures tingimata kas pärgamenti, toidukilet või fooliumi ja pea terasemalt silmas õhukindlust.

¤ Samuti kuivamise ja aroomi haihtumise vältimiseks (eriti delikatessjuustude puhul) ära lõika juustutükist rohkem viile kui lauakatmiseks parasjagu vajad, tehes seda vahetult enne serveerimist. Kui ostad viilutatud juustu, siis soovitavalt sellise kaaluga pakendis, mille vähemalt paari päevaga ära tarvitad.

¤ Pakkimata võid juustu säilitada spetsiaalses juustukarbis. Kuna ka see päris hermeetiliselt ei sulgu, aseta juustu kuivamise vältimiseks selle naabrusse mõni tükk tavalist suhkrut.

¤ Juust siiski kuivas ära? Siis leota seda veidi aega kas värskes rõõsas või hapupiimas, või keefiris. Mida külmemas, seda parem.

¤ Pole sul üldse külmutuskappi, aga vajadus osta juustu suuremas koguses tagavaraks kui vaid paariks päevaks? Sel juhul säilita seda võimalikult jahedas (otseste päikesekiirte eest kaitstud või võimalikult pimedas) kohas, mähituna niiskesse linasesse rätti, mida ühtlase niiskuse järgmiseks niisutad perioodiliselt soolases vees (1 spl soola 1 liitri vee kohta)!

0 kommentaari Lisa kommentaar