horoskoopkuum videomüstilised loodmuusikanipid ja toitsaatusedsiseturundustestidusutlusedveebi eksklusiiv

November 16 vol 2

Toit

Šampinjonivorm ­suvikõrvitsaga
Valmistamiseks vajad: 2 keskmist suvikõrvitsat, 1 porgand, 250 g šampinjone, 2 muna, 100 g võid, 75 g jahu, toiduõli, soola, musta pipart, värsket tilli.
Puhasta porgand ja riivi jämedal riivil (või keeda poole küpsuseni ja lõigu väikesteks kuubikuteks). Pestud ja vigastustest puhastatud suvikõrvitsad lõigu võrdse suurusega kuubikuteks. Mikserda munad ja toasoojani pehme või, lisa käsitsi kloppides juurde jahu, sool ja pipar. Lõigu šampinjonid ühtlasteks tükkideks. Sega porgand ja suvikõrvits tilga toiduõliga, paiguta õliga määritud ahjuvormi, vala peale pool munasegust. Siis lisa ühtlase kihina šampinjonid, ülejäänud munasegu ja lase paar minutit imbuda. Küpseta 20-30 minutit 180kraadises ahjus. Serveerides kaunista hakitud rohelise tilliga.

Õuna-kohupiimakook
Taigna valmistamiseks vajad: 1 muna, 200 g võid, 1 sidrun, 100 g suhkrut, 200 g jahu. Täidiseks: 200 g kohupiima, 1 muna, 100 g suhkrut, 3-4 õuna, peotäis suvalisi pähklituumi ja veidi õunadžemmi.
Klopi muna suhkruga lahti, lisa sellesse pehmeks soojendatud või, jahu ja 1 sidruni mahl. Sega kõik kokku taignaks, kata sellega ühtlase kihina ahjuvormi põhi, vormi kõrgemad küljed ja küpseta kergelt kuldpruuniks. Täidiseks vahusta muna koos kohupiima ja suhkruga, puhastatud õunad lõigu võrdseteks viilakuteks. Vala saadud mass koogipõhjale selle poole kõrguseni ja kata õunaviiludega. Puista peale pähklipuru, määri üle õhukese džemmikihiga. Küpseta 15-20 minutit 190-200kraadises ahjus. Serveeri pärast jahtumist ca 30 kraadini.

Nipid

Pärmitaigna ­käitlemisest
Ka kõige ideaalsema koostisega õhukest pärmitaignalehte on tülikas  küpsetusplaadile saada. See läheb lihtsamalt, kui puistad taigna ühtlaselt üle kerge jahukihiga, keerad selle ümber rulli, siis vastavalt lahti otse plaadile. NB! – plastikust rulli puhul hõõru peotäies jahus üle ka see!

Küpsetusplaadist
Millise „vanusega” tahes küpsetusplaadi terviseohutuses võid kindel olla, kui katad selle enne taigna paigutamist standardse küpsetuspaberiga!

Keeksi kvaliteedist
Suure rasvainesisaldusega keeksi (ka tordipõhja) ära jäta jahtuma vormi, vaid tõsta see kohe pärast ahjust väljavõtmist pabersalvrätiga kaetud lõikelauale või vaagnale. Nö hingama, et säiliks küpsetise kohevus ja mahlakus.

„Põhjakõrbenud” ­koogist
Millisest tahes taignast kook tuleb põhja küljest hõlpsasti lahti, kui paigutad  vormi pärast küpsetise kerget jahtumist paraja suurusega nõusse, millesse valad paari sentimeetri kõrguselt külma vett. Analoogilise efekti saavutad, kui hoiad vormi põhja aurutusnõu kohal.

Taignate õhulisusest
Pärmi-, mure- või lehttaignat valmistades vaevu sellesse vajalik jahu kogus esmalt läbi sõeluma! Ka parimais tingimustes säilitatud jahu on nö kokku vajunud – läbi sõeludes lisad sellesse hapnikku, tänu millele saab õhulisem, kohevam ja mahlasem iga küpsetis.

0 kommentaari Lisa kommentaar