Toit
Kartulisupp peekoniga
Valmistamiseks vajad: 1/2 kg kartuleid, 3 erivärvilist paprikat, 100 g peekonit, 1/2 l lihapuljongit, 3 spl hapukoort, punast pipart, köömneid, soola, toiduõli, maitserohelist.
Lõigu puhastatud kartulid kuubikuteks, seemnetest ja säsist puhtad paprikad väikesteks ruutudeks. Peekon lõigu peenteks ribadeks, prae õlis kergelt läbi ja jaota taldrikutele. Köögiviljad kuumuta pehmeks pannile peekonist jäänud rasvas ja aja varem valmistatud lihapuljong kastrulis kuumaks. Lisa sellesse peekon ja juurviljad, vajalikult soola ja köömned ning keeda tasasel tulel 15 minutit. Pane juurde hakitud maitseroheline ja hapukoor, sega ja keeda veel 5 minutit. Serveerides kaunista suvalise maitserohelise oksakesega.
Lõhepirukas juurviljadega
Valmistamiseks vajad: (taignaks) 125 g margariini, 250 g jahu, 1 muna, soola. Täidiseks: 200 g lõhefileed, 1 spl toiduõli, 1/2 sidruni mahl, 1 brokkoli, 6 kirsstomatit, porru, soola. Soustiks: 2 muna, 200 ml kohvikoort, musta pipart.
Jahus lõigutud margariinist, munast ja soolast tambi taigen, mähi toidukilesse ja jäta tunniks külmkappi. Lõigu porru ratasteks ja prae õlis, lisa kuubikuteks lõigutud lõhe, maitsestatud sidrunimahla ja soolaga. Õisikuteks jaotatud brokkoli keeda poolpehmeks. Rulli taigen, aseta õliga määritud ahjuvormi, sellele brokkoli ja kala. Klopi munad koos kohvikoorega lahti, maitsesta soola ja pipraga, vala kalale. Küpseta 20 minutit 180kraadises ahjus, siis aseta peale kirsstomatid ja brokkoli, küpseta veel 10 minutit. Serveeri soojana.
Nipid
Pähklite koorimisest
Milliseid iganes pähkleid on hõlpsam koortest vabastada, kui asetad need enne puhastamist paariks minutiks 180 kraadini kuumutatud praeahju ja siis paraja soojuseni maha jahutad.
Liha/kala praadimisest
Kumbki ei nakku panni või kastruli põhja, kui paned kuuma õlisse kõigepealt paar värskelt puhastatud porgandi viilu.
Toidu soolasusest
Kui ilmneb, et oled puljongi üle soolanud, pane sellesse paar viilu kooritud kartulit – imevad liigse soola enesesse. Ülesoolatud püreesupi aitab päästa solks rõõska koort, pudru näpuotsatäis suhkrut.
Kapsa keetmisest
Värske peakapsa keetmise juures pääsed iseloomulikust ebameeldivast lõhnast, kui tõmbad kastruli kaane siseküljele kõigepealt parajalt niisutatud paarikihilise marli.
Munapesadest külmkapis
Kui ilmneb, et muna külmkapi vastavas vormis on kergelt mõranenud, ära hakka seda pesast jõuga välja tirima, vaid vala sellesse natuke toaleiget vett. Paari minuti möödudes saad muna tervena kätte, üksiti on lihtsam pesa kohe puhastada.