horoskoopkuum videomüstilised loodmuusikanipid ja toitsaatusedsiseturundustestidusutlusedveebi eksklusiiv

Oktoober 15 vol 2

Toit

Kartulisupp ­peekoniga
Valmistamiseks vajad: 400 g keedetud muredaid kartuleid. 200 g sellerijuurt, 1 keskmine sibu, 1 küüslauguküüs, 8 peekoniviilu, 900 ml juurviljapuljongit või vett, 100 ml vahukoort, 2 spl hakitud peterselli, soola, musta pipart.
Lõigu kartulid ja sellerijuur võrdse suurusega kuubikuteks. Haki sibul ja küüslauk võimalikult peeneks. Lõigu peekoniviilud ristipidi ribadeks, prae paksu põhjaga kastrulis krõbedaks ja tõsta pabersalvrätile nõrguma. Peekonist jäänud rasvas hauta sibul ja küüslauk läbipaistvaks, lisa juurviljad ja prae kergelt läbi. Vala peale puljong, lisa sool ja pipar ja keeda 20 minutit. Püreeri, lisa vahustatud koor, millest jäta 4 spl alles. Jaota portsjoniteks ja kaunista ülejäänud vahukoore ja hakitud peterselliga.

Läätsesalat ­hallitusjuustuga
Valmistamiseks vajad: 200 g läätseteri, 500 g punast peakapsast, 2 spl vedelat mett, 5 spl punast veiniäädikat, 1 spl õunamahla, soola, musta pipart, 1 spl toiduõli, 100 g jämedat pähklipuru, 1 punane õun, 1/2 sidruni mahl, 100 g soovikohast hallitusjuustu.
Keeda läätsi 40-45 minutit, soola lisamata, puhasta kapsas ja lõigu peenteks viiludeks. Aseta laiapõhjalisse kaussi, vala üle keeva veega, lase 5 minutit seista, nõruta ja kuivata. Prae pähklipuru, pestud ja puhastatud õun lõigu peenteks sagarikeks ja piserda üle sidrunimahlaga. Juust lõigu kuubikuteks. Sega kõik ained ja lisa juurde õunast, meest, toiduõlist, mahlast, äädikast, soolast ja piprast koosnev kaste. Enne serveerimist lase 20 minutit tõmbuda.

Nipid

Viigimarjade ­töötlemisest
Kui valmistud kuivatatud viigimarju kasutama salatis, garniiris jne, lase neid enne töötlemist seista pool tundi külmutuskapis. Siis lõigu maksimaalselt vaheda noaga – saad imepeened, pinnalt läikivad ja aromaatsed seibid.

Valge peakapsa ­säilitamisest
Kui sul pole aita ega sahvrit, võid kapsast väikestes kogustes säilitada ka tavalises linnakorteris. Pese ja riivi kapsas (mida peenemalt, seda parem). Kuumuta, lisa eelkeedetud porgandiviile, tingimata küüslauku, soola jm  maitseaineid. Ka raasuke 30%list söögiäädikat, kui kavatsed kapsa ära kasutada lähiajal. Jahuta ja hoia külmutuskapis, hermeetiliselt suletult. Suurepärane C-vitamiini allikas nii suupiste kui garniiri näol (nii toorelt kui hautatult)!

Hiliste kurkide ­hapendamisest
Vali väiksemad, pese ja loputa hoolega külmas vees ning lase jahedas kohas nõrguda. Vala peale keedetud  ja jahutatud vesi (koos soovikohase annuse küüslaugulõikude, soola ja söögiäädikaga). Vajuta puutünni või sulge väiksemates kogustes hermeetilistesse klaaspurkidesse ja säilita jahedas kohas. NB! - ära lisa loorberit ega tillioksi!

Avokaado küpsusest
Seda eksootilist vilja ostes uuri hoolega tema varre murdekohta. Sõltumata sellest, kas vili on puutudes pehme või kõva – kui varre murdekoht on pruun, on tegemist üle(üli)küpsenud viljaga. On see kollane või beež, on vili ära korjatud pooltoorena, st  mineraalainete sisaldus on puudulik. Kui murdekoht on mahlakas-roheline, on tegemist ideaalseimas vormis viljaga.

0 kommentaari Lisa kommentaar