horoskoopkuum videomüstilised loodmuusikanipid ja toitsaatusedsisuturundussuhtedtestidusutlususutlusedveebi eksklusiiv

Oktoober 16 vol 1

Toit

Sidruniküpsisekook
Valmistamiseks vajad: 500 g rabedaid küpsiseid, 200 g võid, 500 ml vahukoort, 1 purk kondenspiima, 2 sidruni mahl. Glasuuriks. 2 munavalget, 1-1,5 kl suhkrut, punast toiduvärvi.
Sega küpsisepuru võiga, aseta plaadile või ümarvormi. NB! Kui küpsetad plaadil, aseta purule ümber kartoonist piirded. Vahusta kondenspiim vahukoorega. Kui segu juba paksuks läheb, lisa vähehaaval sidrunimahla ja klopi edasi. Saadud mass vala küpsisepurule, paiguta kärmesti 200 kraadini kuumendatud ahju, küpseta 5-7 minutit. Lase täiesti maha jahtuda. Vahusta 2 munavalget suhkruga kõvaks vahuks, osa värvi toiduvärviga roosaks, osa punaseks. Pintselda kook üle roosa glasuuriga, pealt siiruviiruta punasega.

Kalmaar juurvilja ja riisiga
Valmistamiseks vajad: 2 kalmaarikeha, 100 g riisi, 1 sibul, 5 ampinjoni, 6 kivita oliivi, 10 g hakitud peterselli, 10 g riivsaia, 10 ml valget veini, 100 ml oliivõli, valget pipart, soola.
Hoia kalmaare 2 minutit keevas vees, loputa rohke külma veega, nõruta ja puhasta. Loputa riis sõelal üle külma veega, nõruta ja keeda täie valmiduseni. Haki oliivid, šampinjonid ja kooritud sibul võrdlemisi peeneks, prae ühes kolmandikus oliivõlis. Sega juurviljad, seened, hakitud petersell, valge vein, sool ja valge pipar, hauta 5-7 minutit ning sega riisile juurde 10 minutit enne selle valmimist. Kõige lõpuks lisa hakitud oliivid ja riivsai. Täida kalmaarikehad selle massiga ja prae ülejäänud oliivõlis. Serveeri kuumalt.

Nipid

Puljongi soolamisest
Lihapuljongile lisa maitsekohaselt soola alles 30 minutit enne liha pehmeks keemist, kala- ja juurviljapuljongile kohe, kui need on vees keema tõusnud, seenepuljongile siis, kui roog on päris valmis. Kui keedad puljongit millest iganes salati tarvis, ära lisa soola üldse. Hinda soolasust vastavalt alles salati teistele koostisainetele – pärast selle lõplikku kokkusegamist.

Värskete juurviljade töötlemisest
Lisamaks suppidele värsket porgandit, kapsast, sellerivarsi, sibulat/küüslauku jne, või teed neist ühepajatoitu, ahjuvormi vmt, prae neid kõigepealt keskmiselt kuumal, ilma vähimagi rasvaineta pannil – pidevalt segades, et ei kõrbeks. Säilib maksimaalselt juurviljade vitamiinisisaldus ja neist iga naturaalne värv.

Kotletitaignast ­kapsaga
Leotatud leiva või saia asemel lisa nüüd kotletitaignasse hakkmasindatud (või  hästi peeneks hakitud) ja liigsest mahlast kuivaks vajutatud värsket kapsast. Tavatult mahlased ja hõrgu aroomiga kotletid lausa sulavad suus!

Puljongi värvist
Puljong saab loomuliku värvi, kui keedad selles ettenähtud koguses sibulat ja porgandit. Kui need ega ka su lemmikmaitseained või -roheline lihapuljongile soovikohast kuldset värvi ei anna, poeta sellesse keemise ajal mõneks minutiks paar pruuniks kuivanud sibulakoort. Et puljong taas ülessoojendamise ajal ei tumeneks, ära sulge seda kaanega täiesti õhukindlalt, vaid jäta kaas veidi irvakile.

0 kommentaari Lisa kommentaar