horoskoopkuum videomüstilised loodmuusikanipid ja toitsaatusedsisuturundustestidusutlusedveebi eksklusiiv

Oktoober vol 2

Toit

Saleneja sibulapirukas
Taina valmistamiseks vajad: 800 g jahu, 30 g värsket pärmi, 400 ml sooja, keedetud vett, soola. Täidiseks: 8 keskmise suurusega sibulat, 200 ml suvalist toiduõli, soola.
Lahusta pärm leiges vees ja lisa nii palju jahu, et tekiks parajalt püdel mass. Kata nõu rätiga ja pane tunniks sooja kohta seisma. Siis, lisades ülejäänud jahu, tambi ühtlaseks taignaks, millel lase veel 30 minutit uuesti kerkida. Tambi taigen põhjalikult läbi ja lase soojas kohas seista 1-2 tundi. Sellal lõigu kooritud sibulad ratasteks ja prae õlis kuldse varjundini. Jaota taigen neljaks võrdseks osaks, rulli 1 cm paksusteks lehtedeks. Lao need, vaheldumisi täidisega, õliga määritud vormi ja küpseta 40 minutit 180kraadises ahjus.

Täidetud kala peekonis
Valmistamiseks vajad: 4 võimalikult väheste luudega kala, 1 sidrun, 3 kartulit, 150 g peekonit, 50 g suvalist juustu, 1/4 kl piima, soola, musta pipart, toiduõli, rohelist tilli.
Puhasta kalad, eemalda uimed, piserda üle sidrunimahlaga ja jäta 30 minutiks seisma. Koori ja keeda kartulid, purusta piimas püreeks, lisa sool ja pipar. Riivi juust, haki till ja sega juurde kartulipüreele. Selle täidisega täida iga kala kõht. Lõigu peekon peenteks, võrdse paksusega viiludeks, „keeruta“ need spiraali põhimõttel ümber kalade nii, et pead ja peened sabaosad välja jääksid. Aseta kalad õliga määritud ahjuvormi ja küpseta 160kraadises ahjus. Valmimisaeg määra kala läbiküpsemise põhjal.

Nipid

Borši tummisusest
Kui keedad borši tarvis juurvilju, lisa neile üks või paar tervet, kooritud kartulit (soovitavalt võimalikult muredamat sorti). Pehmeks keenuina tõsta need välja, suru kahvliga ühtlaseks massiks ja sega vedelikku veidi enne supi lõplikku valmimist.

Õige besee ­valmistamisest
¤ Munad peavad olema värsked ja võimalikult külmad, nii et asu nende töötlemise kallale vahetult pärast külmkapist väljavõtmist.
¤ Munavalgeid rebudest eraldades ole äärmiselt ettevaatlik – kui valgesse satub tilgakegi rebust, ei saa valgete vahustamisel enam laitmatult õhulist beseevahtu.
¤ Vahusta mune ja töötle vahtu absoluutselt kuivas kausis. Isegi paar veetilka või puudulikult kuivataud kauss vähendab oluliselt beseevahu tihkust – see muutub kiiresti vedelaks ja vajub küpsetades lömmi.
¤ Sool ja sidrunimahl teevad besee tihedamaks ja hoiavad ära kerge murenemise. Ent ole ettevaatlik, kalkuleeri välja paras annus, et besee ei tuleks liiga hapu ja soolane!

Šampinjonide ­töötlemisest
Need seened sisaldavad rikkalikult amiinohappeid, vitamiine ja mikroelemente – toidavad hästi, lisamata organismi liigseid kaloreid. Kui oled need korjanud metsast, kupata nad puljongi valmistamiseks esmalt korra üle, vältimaks neisse atmosfäärist sattunud toksiliste elementide ja raskemetallide sattumist organismi!

0 kommentaari Lisa kommentaar