Toit
Kana bešamellikastmes
Valmistamiseks vajad: 500 g kanahakkliha, 1/2 kl leivapuru, 2 muna, 3 küüslauguküünt, à 1 sibul ja loorberileht, 2 kl piima, 1 spl võid, 1/2 spl jahu, musta piprat, soola.
Lõika 2 küüslauku ja sibul pooleks. Vala vokpanni piim (jättes 1/2 kl alles), lisa sibul/küüslauk ja loorberileht. Aja keema, tõsta tulelt ja lase jahtuda. Sulata kastrulis või, lisa jahu, sega, aga ära pruunista. Aina segades lisa piim ja hauta kastmeks, maitsesta. Kanahakklihale lisa peenestatud küüslauk, kergelt lahti klopitud munad, leivapuru, 1/2 kl piima, soola ja pipart. Vormi frikadellid ja küpseta ahjuplaadil 20 minutit. Tõsta need vaagnasse, vala kastmega üle ja soojenda vahetult enne serveerimist taas üles paraja temperatuurini.
Kana juurvilja ja pastaga
Valmistamiseks vajad: 500 g kanahakkliha, à 1 muna, sibul, porgand ja tsukiini, 2 küüslauguküünt, 2-3 kurki, 10 kirsstomatit, 200 g makarone, jahu paneerimiseks, toiduõli, soola, musta pipart ja maitserohelist.
Sega hakklihasse muna, hakitud till, soola ja pipart, vormi frikadellid ja veereta jahus. Lõigu väikesteks kuubikuteks sibul, riivi porgand ja pressi küüslauk puruks. Prae sibul õlis kuldseks, lisa kuubikuteks lõigutud tsukiini, suurematena kurgid ja terved tomatid, sool ja pipar ning hauta 2-3 minutit. Kui juurviljadest eritub mahl, lisa frikadellid, siis 1/2 kl vett ja hauta veel 20 minutit. Makaronid keeda eraldi, sega frikadellidega ja hauta vahetult enne serveerimist 5 minutit. Kaunista soovikohase maitserohelisega.
Nipid
Siidkanga puhastamisest
Naturaalsesse siidisse sisse imbunud rasvaseid toiduplekke on hõlbus eemaldada nuuskpiirituse ja soola lahuses (suhtes 3:1). Toimeta kiiresti, sest teatavasti lendub. Pärast loputa esmalt sooja veega, vajadusel esmalt veel seebilahusega.
Konserviplekkide eemaldamisest
Need saad riidelt maha, kui riputad plekkidele peent, niisutatud kriidipuru või määrid sisse kõige primitiivsema koostisega hambapastaga ja jätad 12 tunniks seisma. Pese/loputa nagu tavaliselt. Kui plekk on värske ja mitte veel läbinisti kangasse imbunud, aitab pastaga määrimisest ja kergest ületriikimisest läbi sõreda paberi.
Puust mööbli puhastamisest
Heledad, rasvasest toiduvedelikust tingitud plekid saad hõlpsasti maha, kui hõõrud neid tavalises toiduõlis niisutatud poroloonkäsnaga. Sealjuures on tulemus parem, kui liigutad käsna piki puukoe kiude. Tugevamad, juba kuivanud plekid saad maha, kasutades linaõli ja tärpentiini segu (suhtes 1:1).
Kauka „tervisest”
Rasva sisaldavaid õlisid (autos, tänavalörtsis) proovi esmalt puhastada bensiiniga. Kui pleki päritolu pole teada, puhasta neutraalse pesupulbri või majapidamisseebi vahuga, hoidudes selle sattumisest karvadelt nahale. Siis loputa sooja veega, kuivata õhurikkas kohas ja harja karuspind kergelt läbi.