horoskoopkuum videomüstilised loodmuusikanipid ja toitsaatusedsisuturundustestidusutlusedveebi eksklusiiv

Veebruar 2014 vol 1

Toit

Heeringasalat munaga
Valmistamiseks vajad: 400 g suitsuheeringafileed, 2 värsket kurki, 2 hapukat õuna, 1 tomat, 1 kõvaks keedetud muna, 1 rohelise salati pea, võrdses koguses rohelist sibulat ja peterselli, à 2 supilusikatäit oliivõli ja 30%list äädikat, soovikohaseid maitseaineid ja soola.
Koori õunad ja kurgid ning lõigu kuubikuteks, puhastatud sibul peenteks ratasteks. Heeringafilee lõigu parajateks viiludeks. Aseta kõik koostisosad salatikaussi, lisa soovikohased maitseained ja sega kergelt läbi. Kastmeks klopi läbi oliivõli ja äädikas, lisa sool, vala salatile ning sega läbi. Paiguta saadu roheliste salatilehtedega vooderdatud serveemismisvaagnale, kaunistatult ühtlase paksusega munalõikude ja tomatiratastega, ülepuistatult hakitud rohelise sibula ja peterselliga.

Toitev hommikukeeks kogu perele
Valmistamiseks vajad: 400 ml jahu, 2 muna, 200 ml piima, 1 tl kuiva pärmi, 50 g pehmendatud võid või margariini, 100 g kõvemat juustu, 100 g taist sinki, soovikoaselt soola ja suhkrut, 1 küüslauguküüs, riivsaia ja toiduõli.
Riivi juust soovikohasel riivil, haki sink ja küüslauk. Sega jahusse pärmipuru ja 2/3 juustust, lisa munad, piim, pehmendatud või, sool ja suhkur ning sega taignaks. Siis lisa juurde singikuubikud ja küüslauk ning lase taignal toatemperatuuris seista 1-2 tundi. Määri vorm toiduõliga, riputa üle riivsaiaga ja täida see taignaga 2/3 kõrguseni. Küpseta 180-200°c ahjus 25-30 minutit. 5-7 minutit enne valmimist puista üle varutud riivjuustuga. Parim serveerimisaeg on 30-45 minutit pärast keeksi valmimist!

Nipid

Talviste sibulapealsete säilitamisest
Loputa juurepoolset (valget) osa, pealseid niisutamata. Mähi see niiskesse pabersalvrätti kuni  pealsete piirini. Paiguta kogu kimp kinnikeerutatud plastkotti ja hoia külmkapi alumisel riiulil. Väikeste kadudega säilib roheline sibul 2-3 nädalat.

Hakitud sibula ­värskusest
Vastu kevadet idanema hakanud sibulamugulad vabasta kasvudest, haki ristpidiselt keskmiselt jämedaks, maitsesta kergelt soolaga ja küpseta praeahjus, võiga määritud pannil poolküpsuseni. Sulge jahutatult klaaspurki ja paiguta külmkapi ülemis(t)ele riiuli(te)le. Nii salatitele, praadidele kui suppidele annab nende lisamine eriliselt pikantse ja hõrgu aktsendi.
Kapsapea säilitamisest
Sügisene kapsapea säilib kuu või kaks, kui riputad ta juurtpidi üles jahedas ruumis, või säilitad  nii, et sellele õhk igast küljest maksimaalselt ligi pääseks (näiteks aknal, jahedal põrandal jne.)

Lihatoodete ­säilitamisest
Gaasikeskkonda suletud lihatooted säilivad sügavkülmas avamatuina kuni kolm kuud pärast osutatud tähtaega. Toidukilesse ümberpakituna säilivad nad sisuliselt samadena, ent neist valmistatud toit on maitsetum, puisem.

Maksa töötlemisest
Kui sa sea- või loomamaksast täna toitu ei tee, on see homme-ülehomme niisama toiteväärtuslik, kui hoiad seda külmkapis, sissehõõrutuna toiduõliga.

1 kommentaar Lisa kommentaar
  
Kirill 05.08.2015 20:27
Looks very tasty! Yumm :) Best regards, Kirill http://sexik.ee