horoskoopkuum videomüstilised loodmuusikanipid ja toitsaatusedsisuturundussuhtedtestidusutlususutlusedveebi eksklusiiv

Veebruar 2022

Toit

Ukraina borš
Vaja läheb: 800g veise või vasika kondiliha, kaks sibulat, soola, musta tera pipart, paar loorberilehte, üks suur või mitu väikest peeti, veerand kapsast, üks suurem porgand, 100 g juursellerit, neli kartulit, 1 tl äädikat (5-6%-line), konserv purustatud tomateid, kolm küüslauguküünt, suhkrut, hakitud peterselli, hapukoort.
Valmistamine: Aseta lihatükk külma veega keema. Eemalda tekkinud vaht ja jätka keetmist mõõdukas kuumuses ligi 1,5 tundi. Pärast vahu eemaldamist lisa üks poolitatud sibul, loorber, must terapipar ja sool. Kui puljong on valmis, sõelu see ning tükelda liha väiksemateks kuubikuteks. Haki kõik köögiviljad ribadeks. Kuumuta pannil õli sees lühiajaliselt peediribasid koos soola ja suhkruga. Lisa siis äädikas ja konservtomatid. Hauta soovitud pehmuseni ning jäta siis peet ootele. Kuumuta supipoti põhjas vähese õliga kapsas, sibul, seller ja porgand. Lisa siis puljong ja lihakuubikud ning keeda, kuni köögiviljad on poolenisti pehmed. Seejärel lisa kartul ja mõne aja pärast peet koos leemega. Keeda, kuni kõik viljad on soovitud pehmusega. Lisa hakitud petersell, pressitud küüslauguküüned ja vajadusel veel soola ja pipart. Kuumuta keemiseni ja serveeri suppi traditsioonikohaselt paksu hapukoorega.

Pampuški
Vaja läheb: 15 g värsket või 7 g kuivpärmi, 1tl suhkrut, 225g sooja vett, 400g nisujahu, 8g peensoola, 3sl õli, 20g küüslauku, hakitud värsket peterselli, 1 klopitud muna määrimiseks.
Valmistamine: Sega kausis käesoe vesi, pärm ja suhkur ühtlaseks (ehk kuni pärmi lahustumiseni). Sega juurde 200 g jahu, siis kata kauss toidukilega. Lase üleöö külmkapis või jahedas ruumis kerkida.
Järgmisel hommikul sega juurde ülejäänud jahu, samuti sool. Siis sõtku jahusel laual tainast seni, kuni see on sile ja käte küljest lahti lööb. Jaota tainas 8 tükiks, vormi need pallikesteks.  Määri 24 cm läbimõõduga ümmargune ahjuvorm/koogivorm õliga, siis tõsta kuklid vormi sisse.
Kata pealt toidukile või puhta rätiga ning lase soojas kohas kahekordseks kerkida. Kuumuta ahi 220°Cni. Sega purustatud küüslauk 3sl õliga, sega juurde hakitud petersell ja maitseks veidi soola. Kui kuklid on kenasti kerkinud, siis pintselda need pealt klopitud munaga. Seejärel küpseta  ahjus umbes 20-25 minutit või kuni kuklid on seest küpsed ja pealt kaunilt kuldsed. Võta ahjust välja, pintselda ürdi-küüslauguõliga. Serveeri kohe borši kõrvale.

0 kommentaari Lisa kommentaar